29 април, 2024

В анкетата “Заплатите в софтуерния бранш 2021” се допитахме до софтуерните разработчици, каква е била причината за напускане на последния им работодател. Ето и какви отговори посочиха те. 

На първо място, участниците в анкетата са задали като най-честа причина “Нови предизвикателства/по-интересна работа”. Този отговор събира 19.6%, което значи, че можем да кажем, около че от софтуерните разработчици биват привлечени от по-предизвикателна работа и няма какво повече да дадат от себе си на настоящата.

На второ място пък, със съвсем близък процент се класира “Липса на кариерно развитие” – 19.4%. Тук е много интересно да се отбележи именно тази близост измежду мненията на отговорилите, защото поради малката граница можем да кажем, че имаме три основни причини (не че другите са за пренебрегване). И така, третото място с 18.6% отива за разработчиците, които напускат поради лош мениджмънт. Както знаем, това е и именно една от най-популярните причини, водеща и до заветните за сектора слова – “хората не напускат работа, а напускат мениджъри”, които чуваме често, когато тази тема стане обект на обсъждане.

Четвъртото място се нарежда с 15.2%, като причината за напускане там е “По-високо заплащане”. Следва пета позиция с “Желание за промяна” – 10.8%

Шеста позиция е с 4.9% и е за случаите, в които договорът е изтекъл, а седма за тези, при които причината е релокация1.7%

На последно място, но дали е последно, са разработчиците, които посочват опцията “Друго” като възможност. Тук процентите са 9.9% и реално можем да отбележим, че преди изтичането на договор и релокацията, има много други възможни причини, поради които разработчиците сменят своята работа. 

Важно е да се отбележи също, че интересът на разработчиците и ИТ специалистите към “Заплатите в софтуерния бранш 2021” е дотам, че до момента имаме над 10 000 участници. Това означава и че процентите са една добра извадка за сектора.

Не забравяйте, че все още можете да споделите мнението си по всички въпроси в проучването и да спечелите страхотни награди!

Не пропускайте и да се регистрирате безплатно за събитието „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което ще се проведе на 15 април! В него ще обявим резултатите от едноименното проучване и ще ги коментираме с водещи специалисти от ИТ сектора.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author