27 април, 2024

В настоящото издание на рубриката ни “Developer на фокус” ще ви запознаем със софтуерния инженер от компанията Bosch Software Innovations – Величко Вълков. Колегите му го описват, като добър професионалист, който обича работата си и се занимава с нетривиални задачи. Като личност, Величко е позитивен и отговорен. Разберете какво още споделиха неговите колеги от отдел Engineering Gateway Software в следващите редове.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Величко Вълков – софтуерен инженер в Bosch Software Innovations.

Каква е причината да го номинирате?

Имам четири причини да го номинирам, те са следните:

  • Величко има желание да поема по-големи отговорности.
  • Той е отличен екипен играч.
  • Притежава и способността да работи самостоятелно по нетривиални задачи.
  • Има стремеж да изпипва поетите от него задачи в детайл.

Опишете неговите професионални качества.

Освен гореспоменатите неща, е безконфликтен и позитивен в работата си.

Разкажете ни повече за него като човек.

Величко е роден в София и е завършил Софийска Математическа Гимназия, след което продължава с “Информационни системи” – бакалавър във Факултета по Математика и Информатика на Софийския Университет. По време на обучението си той е правил разменен семестър в Карлсруе, Германия. Преди месец завърши магистратура “Софтуерни технологии” в същия факултет. Величко е от отличниците на випуска си.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Величко пристига с колело на работа към 10:00, поздравява колегите си и се хваща здраво на работа. В обедната почивка обядваме заедно с него и колегите от екипа, след което той продължава да работи с пълна пара. Често се налага да участваме заедно в технически срещи, в които Величко е много инициативен. Вечерта поема с колелото си обратно към вкъщи.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Величко работи по базови компоненти в продуктите на компанията, където стабилността и ефективността са от ключово значение.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Да. Той помага и при интегрирането на нови колеги в екипа.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Отговорен, перфекционист, усмихнат.

Какви са хобитата му?

Величко има разнообразни хобита. Обича да ходи на планина и да учи чужди езици, любимият от които му е шведският. Също така, той  кара колело (включително и идва на работа с велосипед), боядисва фигурки на войници, чете книги (любим автор му е Тери Пратчет) и играе бордови и компютърни игри с приятели.

Каква музика слуша?

Всякакъв стил би му допаднал, стига да му харесва 🙂 . Любимите му музикални произведения са  надъхващи soundtrack-ове на филми (например на Hans Zimmer) и като цяло епична и мотивираща музика. Доста харесва Sabaton и подобни епични metal парчета, както и класика.

Кое предпочита – Android или Apple?

Като ползвател на Android го предпочита :). Но и двете са хубави.

Какъв е стилът му?

Като човек, който танцува swing танци, е малко ретро. Но малко :). Общо взето е уникален и не принадлежи към някоя категория.

С кои езици за програмиране борави той? Кои са предпочитаните от него?

Борави с Java, който е основният език използващ се за OSGi технологиите на фирмата. Също може да работи със С/C++, бази данни и има идея от web технологии и Python/Groovy, но предпочита езика, за който има основен фокус – Java.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Като човек с интерес към чуждите езици се  възползва от всяка възможност да ги употребява. Веднъж му заложихме задача с доста бърз срок – от сряда за петък, да преведе техническа спецификация от немски на английски. Мислехме,че сме му поставили твърде кратък срок, а той я предаде в четвъртък вечер. Изненадващо 🙂

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,