27 април, 2024

Служителите, които решат да работят от вкъщи, трябва да плащат допълнителен данък, това сочи доклад на Deutsche Bank. Според експертите данъкът е необходим, за да компенсират парите, които не харчат за пътуване до работа и обедни почивки.

Докладът представя поредица от радикални идеи, предназначени за възстановяване на бизнеса и обществото след пандемията. Изследователите на Deutsche Bank твърдят, че новите стилове на работа ще изискват нови данъчни системи. „Работата от вкъщи ще бъде „ новото нормално “ дори след като пандемията отмине“, се казва в доклада. “Ние твърдим, че хората работещи от вкъщи трябва да плащат данък за привилегията.”

Според проучване на Deutsche Bank, след като пандемията отмине, повече от половината хора, които са работили от вкъщи, ще искат да се придържат към тази опция за два или три дни в седмицата.

Темпълман, съавтор на доклада, предлага 5% данък за всеки ден работа от разстояние. За заплата от 35 000 британски лири – средната заплата в Обединеното кралство – това би представлявало вноска от 6,73 британски лири на служител всеки път, когато решат да работят от дивана си.

Въз основа на същото изчисление, средният служител в САЩ би платил 10,58 долара на ден работа от вкъщи , докато германския работник ще бъде облаган с данък в размер на 7,69 евро за избор да работи отдалечено.

Данъкът ще бъде платен от работодателя, ако компанията не осигури бюро в офис; и ще се предлага освобождаване за самонаетите и тези с по-ниски доходи. Но всеки друг служител, който би избрал да работи от вкъщи, когато му бъде дадена възможност да влезе в офиса, ще трябва да плати данъка от собствената си заплата.

Темпълман твърди, че е справедливо работниците да плащат повече данъци, като се имат предвид ползите от работата от дома. „Работата от вкъщи  предлага директни финансови икономии за разходи като пътуване, обяд, дрехи и почистване“, пише той. „Към тях добавете косвените спестявания чрез пропуснато социализиране и други разходи, които биха били направени, ако работник е бил в офиса.“

Работещите от дома, според изследователя, лишават икономиката от тези потенциални разходи, заплашвайки инфраструктурата на система, която е изградена на работа лице в лице.

Служителите, на които не е дадена възможност да работят отдалечено са обикновено тези с по-ниски доходи. Следователно парите, платени в данък работа от вкъщи , трябва да отидат за увеличение на заплатите на тези, които са в по-несъстоятелно финансово положение.

„От лична и икономическа гледна точка има смисъл тези хора да бъдат подпомогнати“, каза Темпълман. Той също смята, че трябва да има и допълнителни привилегии за работниците на първа линия, за сметка, на тези, на които не им се налага да работят лице в лице с други хора.

Изследванията на Deutsche Bank показват, че данъкът за работа от вкъщи  в Обединеното кралство може да увеличи годишното заплащане на три милиона работници с ниски доходи в страната с 2 307 британски лири, докато 29,2 милиона служители на САЩ с ниски доходи могат да получат с 1666 долара повече годишно.

“Очевидно е, че докладът е създаден да стимулира дебати. Това е страхотна дискусионна тема и разбирам смисъла му, но със сигурност не бих се съгласил. “, споделя Фил Флакстън, CEO на Work Wise UK, която се застъпва за по-интелигентни начини на работа. Според него, служителите, които работят от вкъщи, все още участват в икономиката, макар и по различни начини от преди.

„Хората все още се срещат с приятели на обяд или прекарват два – три часа в кафене, работейки“, добавя Флакстън. “Те просто подкрепят местната икономика.”

Докато работниците все повече възприемат дистанционната работа, ще се появяват нови въпроси, вариращи от това дали работодателите трябва да бъдат принудени законово да предоставят ергономични столове, до това дали служителите трябва да могат да искат компенсация за по-високи наеми. Някои компании дори мислят за адаптиране на заплащането на персонала си към разходите за живот в районите, от които техните служители са избрали да работят.

Тагове: , , , , ,