29 април, 2024

Суперкомпютърът симулира въздействието на астероида, който изтри динозаврите. Екип от изследователи е успял да пусне 3D модели от момента, в който кометата ударила повърхността на Земята до пълното формиране на кратера.

Симулациите бяха извършени от учени от Imperial College в Лондон, използвайки високоефективни изчислителни съоръжения, осигурени от Hewlett Packard Enterprise. Изследването се фокусира върху установяването на възможно най-прецизен ъгъл и траектория на удара, което от своя страна може да помогне да се определи точно как ударът на астероида е засегнал околната среда.

Изследователите извършиха почти 300 3D симулации, преди да успеят да стигнат до своите заключения, които бяха обработени от суперкомпютъра HPE Apollo 6000 Gen10, разположен в Университета в Лестър. Системата с 14 000 ядра, задвижвана от чиповете Skylake на Intel, се поддържа от 6TB сървър, за да побере големи изчисления в паметта.

Apollo 6000 беше внедрен в университета като част от инициативата, наречена DiRAC (Distributed Research using Advanced Computing), която осигурява високоефективни изчисления за симулация и мащабен анализ на данни в научните и технологичните изследвания.

Тагове: , , , , , , , , ,