27 април, 2024

2 сребърни и 2 бронзови медала от Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) грабнаха талантливи български момичета. Това съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Въпреки световната пандемия, Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) избра тази година все пак да проведе 9-ото си издание, но дистанционно. В престижното състезание взеха участие 204 математички от 53 държави, 39 от които европейски.

“Искаме да дадем на тези момичета, които са у дома и са се подготвяли за EGMO вече месеци наред, шанс да се състезават. Това ще им даде нещо, което да очакват с нетърпение. Виртуалното състезание ще направи времето у дома забавно, като човек споделя и с други това преживяване.”, обясниха организаторите.

Виртуалната надпревара стартира на 15 април, а резултати и закриване стават ясни на живо на 21 април. Младите български таланти са спечелили два сребърни и два бронзови медала.

Ето и разпределението на медалите, които отиват при представителки на Софийска математическа гимназия и Първа частна математическа гимназия:

  • Десислава Николова, СМГ – бронзов медал
  • Калина Николова, СМГ – сребърен медал
  • Маргарита Стефанова, СМГ – сребърен медал
  • Михаела Гледачева, ПЧМГ – бронзов медал

Важно е да отбележим, че Михаела и Маргарита бяха участнички и в миналогодишния отбор, когато спечелиха съответно сребърен и златен медали в Киев.

Ръководители и наблюдатели на дамския отбор са Виолета Найденова, Велина Иванова и проф. Петър Бойваленков от ИМИ-БАН.

България участва редовно в престижния формат от 2012 г. насам, като към днешна дата страната ни е спечелила общо 32 медала: 4 златни, 19 сребърни, 9 бронзови, както и 3 почетни грамоти.

За любопитните:

Задачите на български език можете да разгледате тук: ДЕН 1, ДЕН 2.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,