27 април, 2024

Френската агенция, отговаряща за надзора по конкуренцията, потреблението и измамите, наложи глоба от 25 млн. евро на Apple, а от компанията взеха най-доброто решение, което е възможно – да платят. 

Това се случва, след разглеждане на конкретен случай с подвеждането на потребители от страна на компанията, вариращо още от преди три години. Ъпдейтите на операционната система iOS 10.2.1 и 11.2, се оказват програмирани умишлено да забавят работата на iPhone моделите 6, 6S, 7 и SE серията – нещо, което от Apple са преценили да не обявяват.

Нашата цел е да доставим най-доброто за клиентите, което включва удължаване на работата и живота на техните устройства. Литиевойонните батерии стават по-малко способни да доставят енергия при студени условия, ниско ниво на батерията, както и с тяхното остаряване, което може да принуди устройството да се изключи автоматично, за да предпази електронните си компоненти. Затова вградихме функция в устройствата iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, която изглажда баланса на представянето на телефона в пиковите моменти,” е част от изявлението, което компанията прави малко след заформянето на казуса през 2017 г.  

От френския надзор вече са наложили на Apple да не сваля изявлението от френския си сайт, за да може хората да са информирани. Функцията, която от компанията са вградили сама по себе си не е проблем, колкото именно неизвестяването на потребителите, защото много от тях, неподозирайки, че по-бавната работа на телефона е умишлена, директно са закупили нови устройства, което правово се води подвеждаща търговска практика. 

Към момента тази функция в Apple телефоните, може да бъде спряна, т.е. потребителите избират – потенциално внезапно изключване и бърза работа на телефона, или по-бавна, но сигурна. Спрямо вот от 2017 година, изглежда, че хората са разделени между двете опции.

 

Тагове: , ,
Author