29 април, 2024

Вече е факт един прецедент в медицината, който единствено можем да наблюдаваме как ще се развие. За първи път бе създадено лекарство с помощта на изкуствен интелект, което, премине ли клиничните изпитвания, отива директно на пазара. 

Времето за направа на лекарство обикновено отнема около 5 години, но в този случай са били необходими евда 12 месеца. Самото лекарство е дело на британския стартъп Exscientia и японската фармацевтична компания Sumitomo Dainippon Pharma. 

Лекарството е насочено към борба с OCD или Обсесивно компулсивно разстройство, като основната роля на изкуствения интелект е в разработването на молекулата DSP-1181, която има фундаментална роля в лечебните качества на хапчето. Разработката е осъществена чрез алгоритми, анализиращи различни химични съединения и структури, преминаващи през огромно количество бази данни. Молекулата е насочена да действа спрямо конкретен рецептор в мозъка, отговорен за Обсесивното компулсивно разстройство.  

По информация на BBC, компанията вече е започнала работа, използвайки същите алгоритми, по създаването на лекарства против рак и сърдечно съдови заболявания, като се надяват до края на годината да разполагат с още една готова молекула. 

От Exscientia са напълно убедени, че в края на десетилетието лекарствата, направени от AI ще бъдат стандарт. 

 

 

Тагове: , , ,
Author