28 април, 2024

Миналата седмица Microsoft и Музеят на историята и индустрията в Сиатъл обявиха своята обща инициатива и вероятно тя ще постави ново начало на начина, по който виждаме историята.

През 17 в. бенедиктинските монаси правят много подробна релефна карта на манастира Мон-Сен-Мишел. Манастирът е известен с това, че се намира на остров в Атлантическия океан, който е обграден от вода, но по време на отлива е достъпен и по суша.

Сега манастирът оживява за един холограмен тур в изложбата “Mont-Saint-Michel: Digital Perspectives on the Mode”. За изложбата е използвана оригиналната релефната карта на монасите, но посетителите могат да се разходят из Мон-Сен-Мишел, благодарение на изкуствения интелект, разработен от Microsoft, платформата Windows Mixed Reality за миксирана реалност, както и наскоро пуснатите на пазара смарт очила за миксирана реалност HoloLens 2.

Изложбата е посветена на 40-годишнината от включването на Мон-Сен-Мишел в списъка с обекти с културно наследство на ЮНЕСКО. Включването на Microsoft не е случайно – компанията има собствена програма за представяне на обекти от културното наследство на човечеството, обогатени с изкуствен интелект. Наскоро компанията обяви също, че работи с експерти от Нова Зеландия по проект, който да включи маорския език в приложението Microsoft Translator.

Тагове: , , ,