28 април, 2024

Китайското правителство счита гейминга за основен враг на тамошната младеж и в последно време опитва да ограничи достъпа на най-младите до тази форма на забавление.

Властите в Пекин ще наложат ограничения на непълнолетните геймъри, като рестрикциите са предполагаем отговор на влошаване на резултатите на китайските ученици и зачестилите проблеми със зрението. Според новите правила, китайските граждани, които нямат навършени 18 години, нямат право да играят компютърни игри от 10 часа вечерта до 8 часа сутринта. Те нямат право да играят повече от 90 минути в дните от седмицата и повече от час и половина през уикенда, нито пък имат право да използват псевдоними в игрите. Освен това, на всички непълнолетни вече е позволено да купуват само виртуални оръжия и скинове, които варират между 25-57 долара, според възрастта на купувача.

Китайските власти отдавна са насочили своето внимание към гейминг индустрията и дори притискат големите технологични компании да подкрепят държавната пропаганда. Националните медии в азиатската държава често нападат индустрията и дори определят някои игри като “отрова”, а правителството блокира продажбите на някои заглавия, които са считани за твърде кървави.

Тези мерки едва ли ще се окажат проблем за големите гейминг компании в страната, защото повечето от тях вече са наложили рестрикции на най-младите геймъри. Освен това, има предположения, че младежите все пак ще заобиколят забраните, като използват устройства, собственост на техни роднини и приятели.

Тагове: , , , , ,