28 април, 2024

Linux дистрибуциите са много и е ясно, че доста се засилва използването на операционните системи с отворен код. Съществуват дистрибуции на религиозна основа, за хората с разнообразни вкусове и дори държави са създали свои.

Red Star OS

Red Star 3.0 за пръв път излезе през 2014 г. Въпреки че все още е базиран на Linux, той извади бившия си потребителски интерфейс в стил Windows XP за разлика на Mac OS X. Red Star OS използва KDE 3 и е достъпен само на корейски език като е локализиран в правописа и термините на Северна Корея. Той съдържа браузър, базиран на Firefox, наречен Naenara за сърфиране в страната, заедно с имейл клиент, медийни плейъри, програма за композиция на музика, игри и текстов редактор.

Nova OS

Nova OS е националната дистрибуция на Куба, която се основава на Ubuntu. Последната версия на Nova е от 2015 и има за цел да бъде олекотена, за да замени Windows XP на по-стар хардуер и следователно ще използва LXDE работна среда.

Linux Mangaka

Linux Mangaka е настолна Linux дистрибуция, първоначално предназначена основно за феновете на японската Manga и Anime, но в крайна сметка се развива в цялостна, лесна за начинаещи операционна система с пълна мултимедийна поддръжка. Базирана е на Ubuntu с GNOME и Google Desktop, дистрибуцията включва голямо разнообразие от програми за графичен дизайн, много свободно достъпни приложения на Google, редица игри и иновативен набор от теми за десктопa.

GoboLinux

GoboLinux възприема подобен на macOS подход (който Apple от своя страна взе от RISC OS) и съхранява всички файлове, свързани с приложение, в една папка в ‘/ Programs’. Например, ако имате програма, наречена ‘foo’, всички файлове, свързани с нея, ще се съхраняват в ‘/ Programs / foo’. Все още можете да инсталирате няколко версии на едно и също приложение, ако желаете, например, за отделни потребители в системата. Това се управлява от инструмента за виртуализация на файлове на GoboLinux Runner.

Moebuntu

Moebuntu е ъпгрейд за съществуващите инсталации на Ubuntu, създадени специално за феновете на Manga и Anime. Тази дистрибуция показва как OS може да бъде настроен или фино настроен до крайност. Има автоматизиран инструмент за настройка, който ще прилага цветните теми на работния плот и иконите – подгответе се за някои тревожни нюанси на розово, ако го направите. Има и подходяща розова икона на тире, както и масив тапети и шрифтове в стил Манга.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,