29 април, 2024

Очаква се един последен тестови вариант на новия DevKit за Javа 13. Обявената дата е 22 август, а ако всичко е наред, то добавката ще влезе в употреба официално на 17 септември.

Какви ще бъдат подобренията? 

Най-напред е гарантирано присъствието на текстови блокове в предварителния преглед. Текстовият блок е низ на няколко реда, който автоматично се преформатира по предвидим начин, което подсигурява по-лесна работа за дивелъпърите.

Целите на нововъведението с текст блоковете в Java са няколко. Едната е, да се опрости синтаксиса на Java, като дивелъпърите ще могат лесно да комбинират низове. Друга цел е да се повиши четимостта на низовете.

Друго въведение са т.нар. switch expressions. В случая switch-ът е разширен, така че да може да бъде използван и като statement, и като expression. По този начин и двете форми могат да се използват, което допълнително ще улесни дивелъпърите.

Dynamic CDS archives пък разширяват споделянето на данни между класовете и позволяват динамично архивиране. Веднъж архивирани, класовете ще позволяват зареждането както на апликационните, така и на библиотечните такива, неприсъстващи в базовия CDS архив.

Тук като предимство се намесва и ZGC (Z Garbage Collector), който вече има възможността да връща цялата насъбрала се неизползвана памет, обратно в операционната система.

На последно място попада заменянето на основната имплементация на API-то на java.net.Socket и java.net.Serversocket, с по-опростена, лесна за използване и позволяваща по-лесно поддържане и отстраняване на грешки.

Тагове: , , ,