29 април, 2024

Дали Microsoft обича Linux на фона на старите коментари, които обидиха много фенове на операционната система с отворен код? Отговорът на този въпрос стана ясен в близките дни, когато Linux Kernel разработчик от Microsoft обяви, че най-използваната операционна система в Microsoft Azure е именно Linux.

Огромен ръст в използването на Linux е изненадващо възприет като изключително добро нещо от висшите ръководители на Microsoft. С други думи, нарастващото използване на Linux в Microsoft Azure се очаква да се възползва не само от разработчиците и системните администратори, но и ще помогне на Microsoft като компания. В близкото минало Microsoft показа нарастващ афинитет към Linux и активно подкрепя операционната система с отворен код.

Това, което по същество означават числата, е, че Azure вече обработва повече заявки, които се инициират с Linux. Това не означава, че Windows машините се провалят. Числата само показват, че Azure активно обработва по-високи инстанции на процеси, които се изпълняват в Linux. Интересно е, че не само клиентите на Microsoft Azure активно преминават към Linux. Например, Software Defined Network (SDN) на Azure е базирана на Linux. Това означава, че самият Microsoft избира Linux за собствения си Windows Server в доста сценарии.

Как са се променили нещата. През 2001 г. тогавашният главен изпълнителен директор на Microsoft, Стив Балмър, каза, че Linux е “cancer”, който се прикрепя за интелектуална собственост и към всичко, което докосне. Но негативните последици от състезанието срещу Linux оставиха белези на Microsoft, които са видими днес.

Microsoft беше станал твърде обсебен от поставянето на Windows на всяко устройство, когато трябваше да търси как да печели пари от всички устройства. Докато Microsoft вижда света през обектива на персоналните компютри и сървърите, работещи под Windows, светът около него се променя.

Но в края сметка Microsoft обича Linux и се превръща в един от най-големите приятели на отворените технологии.

Тагове: , , ,