29 април, 2024

Страхотна новина – и шестимата български състезатели по математика, включили се в Балканиадата в Кишинев се завърнаха с медали и достойно представяне! Три сребра и три бронза са резултатите от участието на страната ни в междубалканската надпревара. Научното съревнование се състоя между 30 април и 5 май в молдовската столица, където заедно мериха знания гимназисти от 8 държави.

За пореден път националният ни отбор се представя страхотно, като тази година успехът ни се дължи на Борислав Антов, Евген Кайряков и До Виет Кьонг от СМГ, Кристиян Василев и Борислав Кирилов от ПЧМГ и Кристиан Минчев от ППМГ, Бургас. Момчетата заемат 4-то място в отборното класиране с общ резултат 153 точки. В челната тройка се наредиха Сърбия на първо място, Румъния на второ и Турция на трето. Ето и постиженията на нашите участници:

  1. Борислав Антов, 12 клас, СМГ – сребърен медал
  2. Евгени Кайряков, 11 клас, СМГ – сребърен медал
  3. Кристиян Василев, 12 клас, ПЧМГ – сребърен медал
  4. До Виет Кьонг, 10 клас, СМГ – бронзов медал
  5. Кристиан Минчев, 11 клас, ППМГ Бургас – бронзов медал
  6. Борислав Кирилов, 9 клас, ПЧМГ – бронзов медал

Pъĸoвoдитeли на отбора на БОМ 2019 са Станислав Харизанов и Стефан Герджиков.
За дългогодишната история на олимпиадата, страната ни е била домакин пет пъти – през 1985, 1990, 1995, 2004 и 2014 г.

Пред математическите отбори на България предстоят подготовки и подбори, защото в календара остават още: Младежката Балканска олимпиада през юни в Кипър, както и Международната във Великобритания през месец юли.

Тагове: , , , , , , , , ,