28 април, 2024

Опитът показва, че доста често писатели, философи и творци  първи са успявали да създадат визия за утрешния ден. Фантасти като Айзък Азимов и Артър Кларк успяват да надникнат в бъдещето на крилете на своето въображение и да очертаят сложните отношения на човечеството с бурно развиващите се технологии.

Нека видим каква е визията по тази тема на съвременните творци – писатели, сценаристи и режисьори. Подбрали сме пет добри сериала, които ще ви накарат да се замислите, ще събудят въображението ви и най-важното – ще се забавлявате!

Humans

Тази научно-фантастична британска драма ще ви отведе в паралелен свят, в който почти всички ежедневни задължения на човек се вършат от “Синтетични”. Тези изключително добре разработени хуманоидни роботи – прислужници изглеждат като усъвършенствана версия на човек, грижат се за всичко методично, без емоции и без досадни грешки – все пак това са просто машини. Но дали е така? Няма да ви казвам, за да не ви развалям удоволствието от гледането.

Ако се спрете на този сериал, ще се насладите на чудесно подбрани актьори с невероятен външен вид и актьорска игра. По време на снимките актьорският състав преминава специално обучение, при което хореографи се стараят да заличат от движенията им всички присъщи на човек движения и мимики и да ги превърнат в убедителни хуманоидни роботи. Освен това неминуемо ще се замислите над редица морално-етични въпроси, пред които човечеството тепърва ще се изправи.

Westworld

Ако сте измежду малкото, които все още не са гледали този изключително популярен сериал на HBO, съвсем не е късно да наваксате. Сюжетът му ще ви пренесе в технологичния увеселителен парк “Западен свят”, в който всички човешки фантазии, копнежи и страсти могат да бъдат осъществени, дори и да са неприемливи в човешкия свят. За задоволяването на човешките желания се грижат съвършени андроиди. Те са програмирани така, че последствия за посетителите на парка няма. Роботите не могат да наранят клиент. Но дали е така?

Ако историята ви е заинтригувала, ще разберете от сериала. В допълнение ще се радвате на чудесната игра и силното присъствие на Антъни Хопкинс, невероятните пейзажи на дивия запад и ефектното преплитане между минало, настояще и бъдеще на едно място.

Extant

Оригинална американска продукция с продуцент Стивън Спилбърг, която веднага грабва вниманието на публиката с въздействащата си история. В нея астронавтката Моли Уудс (Холи Бери), която се завръща от 13-месечна соло мисия в космоса, открива, че е бременна. Моли започва своето дълго и често болезнено търсене на отговори, като същевременно трябва да се погрижи и за уникалния си син – проектиран от съпруга и прототип на хуманоид – дете, който се самообучава и възпитава по подобие на човека.

Ако изберете този сериал, той ще ви представи редица различни гледни точки и ще повдигне въпроса за сблъсъка и съжителството между различните видове разум.

Altered Carbon

Ще ви отведе в бъдещето, където човешкото съзнание може да се дигитализира, складира и пренася в различни тела. В този свят един затворник се събужда в новото си тяло, за да разреши убийство и да спечели свободата си. Дали ще успее?

Ако решите да разберете, ще видите фантастични визии за градовете на бъдещето, понякога плашещи, както и различни версии за развитието на едно човечество, което може да съхранява съзнанието си и да го прехвърля в нови тела. В сюжета се засяга също и любопитната тема за извънземна технология, която е проучена, преработена и пусната за масово производство.

Dollhouse

Силна и запомняща се сага с режисьор Джос Уедън. Тук се пренасяте в свят, където незаконни технологични лаборатории изтриват спомените и идентичността на изгубени млади хора и им създават нова идентичност според желанията на богати клиенти. В началото сериалът получава противоречиви отзиви, но впоследствие интересът се покачва и бива одобрен за заснемането на втори сезон. Аз лично го намирам за интригуващ, тъй като се заиграва с вероятните последствия от използването на технологии за задоволяване на човешките инстинкти с комерсиална цел – идея, която съвсем не изглежда невъзможна.

Забелязвате ли модел? Като че ли голяма част от днешните творци са приели развитието на изкуствения интелект и навлизането му в нашето всекидневие за нещо необратимо и са склонни да отразят страховете на човечеството по този въпрос.

Приятно гледане!

Авторът на статията е Цветанка Боева от Media Academy.