29 април, 2024

Галин Динков разказа за CryptoVarna – технологична общност, която разработва поредица проекти, имащи за цел да подобрят ИТ екосистемата във Варна. През април общността е поканена като представител на България на най-голямата технологична конференция в Дубай и търси съмишленици за присъствието на събитието с по-голям и атрактивен щанд.

Как изглеждаха събиранията на CryptoVarna в самото начало?

CryptoVarna е резултат от интереса на хората към блокчейн и криптопазара. Идеята се зароди естествено, започнахме да се събираме в хакерспейсове, където аз и колеги обсъждахме интересни теми и обменяхме идеи. Впоследствие се сформирахме като отделна общност, създадохме свои канали в социалните мрежи, после сайт, а накрая регистрирахме и НПО. В начало мийтъпите се провеждаха всяка седмица, после форматът се промени на веднъж в месеца, когато имаме обща среща, обединяваща теми за технология, пазар, проекти и специална част само за дивелъпмънт, в която правим обучения и разработка на проекти.

В момента през уикендите имаме безплатни обучения – уъркшопи, с цел събиране на повече хора, с които да работим съвместно. Уточнявам, че проектите са за публично благо на градско ниво, с цел натрупване на опит на участниците в тях.

Кое е най-интересното около вас и проектите, които разработвате съвместно?

Интересните неща, които са се случвали около наша организация са това, че участвахме в няколко големи конференции и сме стартирали няколко проекта, които са реално действащи и успешно функциониращи. Единият е свързан със система за маркиране на уличните кучета и събиране на информацията чрез блокчейн, което включва мобилно приложение, както и възможност чиповете да бъдат разчетени с телефон и по този начин да се види информацията за това животно, кога е регистрирано, кастрирано и т.н. Истината е, че около темата за уличните кучета в България има доста манипулации, затова смятаме, че нашето решение е полезно.

Един от другите проекти на CryptoVarna е за изграждане на блокчейн IoT инфраструктура, базирана на LoRaWAN, която да бъде основа на смарт сити във Варна. При блокчейн решението контролът ще е разпределен между общинските структури и частния сектор. Крайната цел е да развием града технологично и съответно всички – студенти, специалисти, ентусиасти, да имат възможността да разработват приложения.

Друго нещо, с което разполагаме, са датчици за събиране на информация от околната среда като замърсяване и състояние на въздуха. Всичкото, което се събира е Open Data. Разполагаме и с разработки за смарт паркиране, LoRaWAN проект за улеснение на живота на незрящи и тяхното придвижване с помощта на гласови команди и т.н.

Защо общност, съсредоточена около блокчейн?

Всъщност като технологии наблягаме блокчейн и крипто, като в случая говорим за криптография, а не толкова криптовалути. Интересното тук е, че имахме голям проблем с нашите банки, които заради думичката ”КРИПТО” в името отказваха да ни направят сметки. Целият проблем дойде от аналогията с търгуването с криптовалути, съответно се наложи да подписваме специални декларации, че няма да работим с криптовалути, за да си открием банкова сметка.

Като технологии развиваме и Ethereum, Hyper и Hyperledger. Хубавото е, че наблюдаваме интерес към нашите проекти – например, присъствахме на една конференция в София, на която бяха представители IBM. Разговаряхме с тях, тъй като използваме експериментално блокчейн и клауд услугите им. Случайно се оказа, че в централата им в Амстердам работят българи, които решиха да ни помогнат, организираха конферентен разговор и така започна съвместната ни работа.

Колко души наброява CryptoVarna към този момент?

На срещите физически присъстват между 20-50 души. В групата в социалните мрежи сме около 300 души. Нямаме за цел да създаваме голямо онлайн общество, гледаме да обменяме идеи и да работим по проекти, Може би в бъдещ момент ще отворим по-широко достъпа към групата, без нужда хората да участват само физически на срещите ни.

Как се развиват технологичните общности във Варна?

От настоящата ми гледна точка, нещата се усещат сякаш сме част от една развита ИТ система, развиваща се екосистема и пазар. Преди 15 години ситуацията не беше точно такава, Варна и София бяха откъм едно ниво на развитие на ИТ бизнеса. 

Смятам, че CryptoVarna помага много за развитието, макар и да сме фокусирани към блокчейн, ние сме една от малкото общности, занимаващи се с организиране на ИТ стартъп community. Макар и да нямаме за цел да бъдем инкубатор за идеи, много често се случва да стартираме нови успешни проекти и да работим за развиване на екосистемата във Варна в колаборация с общината и други държавни институции. Не ни е основна цел да влизаме в политически дела, но искаме нещата във Варна да се случват, искаме да станем ИТ център с развита система и бизнеси, все пак разполагаме и с правилните хора, и с добри университети.

Какви са бъдещите ви планове?

Щастливи сме да споделим, че бяхме поканени на най-голямата конференция за блокчейн в Дубай, която ще се проведе в началото на април. За нас ще бъде истинско удоволствие да бъдем представители на България. Практика е щандовете на подобни конференции да са разпределени по региони, в случая най-често това означава да бъдат финансирани от самата държава. Смятам, че би било добре, ако държавата използва средствата и програмите за финансиране за реално представяне на възможностите на българските специалисти. Определено имаме голямо желание да направим български щанд на тази блокчейн конференция, а ако имаме и правилните съмишленици в това начинание ще направим и по-голям щанд.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,