19 април, 2024

Смартфонитe не са само за селфита. Нов алгоритъм за изображения вече може да анализира пробите, които обикновено се оценяват чрез спектроскопия – сложен метод за идентифициране на вещества с помощта на спектър. За да направят алгоритъма, изследователи от Атлантическия университет във Флорида са анализирали над 10 000 изображения и са установили, че разработения от тях метод сериозно превъзхожда вече съществуващите подобни алгоритми. Новата технология намалява необходимостта от масивно оборудване и увеличава точността на получените количествени резултати.

Как става това? Изображенията от диагностичния анализ се улавят с помощта на камера на смартфон, което означава, че дори едно просто селфи може да свърши работа. Областите, които представляват интерес за анализ, се извличат и преобразуват в HSV (цвят, насищане, стойност) пространство. След процеса на преобразуване се прилага стандартен анализ на интензитета на пикселите, а получените стойности се използват за автоматично определяне на абсорбцията и концентрацията на пробата.

Екипът на учени приложи алгоритъма към специален тест с цел откриване и количествено определяне на вещества като пептиди, протеини, антитела и хормони в организма. Резултатът е, че при анализ за ХИВ, новият тип изследване на насищането дава възможност за оценка на състоянието, без нужда от сериозно оборудване и възможностите за откриване на заболяването са доста по-добри от тези, която понастоящем се предлагат със стандартните RGB методи.

„Професор Асгар и неговият екип се стремят да продължат да разработват най-съвременни технологии, които имат способността да откриват и диагностицират болести бързо, точно и евтино. Този най-нов алгоритъм е един от многото постижения, които те правят в тази област… “ –  каза д-р Стела Баталама, декан в университета.

Източник:  Florida Atlantic University

Тагове: , , ,