29 април, 2024

Стремежът за здравословен начин на живот завладя масово хората. Ако искате да влезете във форма или да поддържате сегашната си, то телефонът може да се окаже много добър помощник за целта. Запознайте се с топ 10 приложенията за здравословен начин на живот и хранене на Мария Ценкова, участник в нашата учебна инициатива Media Academy.

1. На първо място поставяме български продукт – апликацията Eat Well, създадена от трима български младежи. Това е мобилно приложение за здравословно хранене, което изцяло замества личния диетолог. Апликацията EatWell е напълно безплатна и включва иновативен алгоритъм за определяне на здравословния режим на всеки потребител.

2. Още един български продукт – 2 Health App. Създателката му Ивета Филипов решава да направи продукт, който съдържа йога упражнения, рецепти за здравословно хранене и съвети, за да помогне на потребители, които имат здравословни проблеми или просто искат да променят своя начин на живот.

3. Полезно приложение, което можете да използвате при избора на хранителни продукти, е „Е-номера“. В него можете да намерите значението на така наречените „Е-та“ и да разберете кои са опасни и кои не. Както знаем, те се намират в огромна част от храните, но за нас са просто букви и цифри и не се замисляме какви вещества приемаме.

4. Един от най-разпространените начини за поддържане на форма е крачкомерът, който почти всяка марка мобилен телефон има като вградена апликация.

5. С приложението „Хранителен дневник“ на сайта BB Team лесно отбелязвате с какво сте се хранили през деня, а то автоматично ще изчисли колко калории, мазнини, протеини и въглехидрати сте приели. По този начин ще следите своя прогрес с течение на времето и ще знаете какво да ядете и какво не.

6. Едно от най- популярните приложение за следене на калории е „Calorie Counter – MyFitnessPal“, което също е подходящо за всички, които следят хранителните си навици.

7. За всички, които желаят да приготвят по-здравословна храна у дома, „Healthy Recipes & Calculator“ е перфектен помощник в кухнята. Приложението предлага над 500 000 здравословни рецепти. Чрез приложението „Healthy Drinks“ пък можете да се насладите на рецепти за здравословни напитки – от различни видове чай до невероятно вкусни смутита.

8. Здравословното хранене не е достатъчно, трябва и физическа активност. Едно от най-популярните приложения в момента е „30 дни фитнес“, в което можете да изберете коя част на тялото искате да подобрите. В продължение на 30 дни приложението ще ви показва какви упражнения да правите, за да постигнете желания резултат.  Едно от най-популярните подобни приложения е и „Gоogle Fit“, с което можете да си определите дадена цел (например, бягане 3 пъти седмично) и да проследите дали я изпълнявате. Също така, можете в реално време да проследите изгорените калории. Приложенията за различни упражнения и тренировки са многобройни и ви спестяват време и разходи.

9. Следваща важна предпоставка за отлично здраве и добра фигура е честият прием на вода. Понякога забравяме водата или пък я заменяме с газирани напитки и кафета. С приложението „Water Drink Remind“ отбелязвате в колко часа се събуждате сутрин, в колко си лягате вечер и какво е теглото ви. Следвайки данните, то само ще изчисли в какъв интервал от време трябва да приемате дадено количество вода, като ви напомня за всяка чаша.

10. Ако искате да бъдете еко, като ядете само местни и сезонни храни това е приложението за вас –  Locavore. Срещу сумата от $2.99 може да получите пълна информация за сезонните плодове и зеленчуци във вашия регион. Интересното е, че може да свържете приложението с Facebook профила си и така да споделяте какво сте открили с всичките си приятели.

Тагове: , , , , ,