30 юни, 2024

Услугата е достъпна за всички през мобилно приложение

Пионерът в областта на автономните превозни средства Waymo официално пусна услугата Waymo One, която дава възможност на всички жители и посетители на Сан Франциско да използват напълно автономни таксита – така наречените роботаксита. В тях няма шофьор и превозното средство е напълно автоматизирано. Използването на роботакси става чрез мобилно приложение на Waymo, което дава достъп до услугата. От отварянето на списъка с чакащи Waymo успя да събере близо 300 000 души, а броят на регистрациите продължава да нараства.

Компанията развива автономни автомобили в областта на Сан Франциско от години.

„Благодарна съм, че живея в град, който приема технологиите, когато те могат да подобрят живота ни с удобни и безопасни начини на транспорт“, каза Мишел Кузано, изпълнителен директор в The Richmond Neighborhood Center.

Ангажиране с устойчивост

В съответствие с екологичните цели на Сан Франциско, автопаркът на Waymo е изцяло електрически и се захранва от 100% възобновяема енергия от програмата CleanPowerSF на града. От пускането си в търговската мрежа през август 2023 г., Waymo е намалил въглеродните емисии с приблизително 570 000 kg (в тестов режим). Резултатите от проучването показват, че 53% от потребителите смятат, че използването на Waymo им е помогнало да възприемат по-екологични навици за пътуване.

Подобряване на безопасността

Безопасността остава основен приоритет за Waymo. Повече от половината от клиентите на компанията в Сан Франциско съобщават за повишено чувство за лична безопасност при използване на услугата.

Туристически атракции

Waymo позволява на туристите да се наслаждават на разходки до забележителности като Presidio и Ferry Building. Приложението поддържа испански и китайски езици, осигурявайки достъпност за разнообразна група потребители.

Справяне с пътната безопасност

Технологията на Waymo има за цел да подобри пътната безопасност, неотложен проблем в Сан Франциско, където пътнотранспортните произшествия остават сериозен проблем. Системата за шофиране т.нар. Driver на Waymo е проектиран да избягва тежки сблъсъци по-ефективно от хората шофьори. Патриша Рилера, изпълнителен директор на MADD California, подчерта потенциала на автономните превозни средства за намаляване на произшествията, причинени от шофиране в затруднено положение. Данните показват, че автономните превозни средства на Waymo участват в по-малко сблъсъци и застрахователни искове в сравнение с превозните средства, управлявани от хора.

Ангажираност и иновации на общността

Waymo си сътрудничи тясно с градските власти, службите за първа помощ и защитниците на пътната безопасност, за да гарантира, че услугата е от полза за общността. Компанията се ангажира да предоставя безопасни, екологични възможности за транспорт, които влияят положително на местната мобилност.

Waymo изразява своята благодарност към своите ездачи, партньори от общността и жителите на Сан Франциско за тяхната подкрепа. Заедно те помагат на града да остане в челните редици на технологичните иновации, предлагайки безопасно, чисто и приятно транспортно изживяване за всички.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,