21 юни, 2024

Кръглата маса „БАИТ в подкрепа на образованието”, която се проведе на 4-ти юни, събра в дискусия представители на Министерството на образованието, директори и учители от средни училища и ректори и преподаватели от висши училища от цяла България, както и представители на ИТ бизнеса, които са ангажирани в сферата на образованието. Близо 80 души с интерес проследиха обсъжданията по отделните теми и се включиха с актуални въпроси към панелистите в дискусията.

“За БАИТ е изключително важна темата за българското образование. Именно, за да успеем да отговорим на динамиката в развитието на технологиите, които навлизат в образователната система, като национално отговорна асоциация, решихме, че ще продължим със събитие по темата в нов формат тази година. Изключително много се радваме на интереса към новия формат и това ни мотивира много за следващото издание.”, посочи Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ.

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева съобщи, че МОН работи по визия за средното образование, насочена към високите нива на дигитални умения на учителите и учениците. Тя отбеляза още, че освен базовата дигитална грамотност, изключително важна е и грамотността, свързана с използване на изкуствения интелект.

“STEM трябва да бъде стимул, към който да се ориентира не само задължителното преподаване по природни науки, математика и информационни технологии, но и по хуманитарни науки, когато те могат да се интегрират в различни теми с традиционните СТЕМ предмети за решаване на конкретни проблеми, казуси и задания от живота‘‘, добави зам.министър Mитева.

По думите ѝ визията на МОН съдържа няколко изцяло нови елемента, сред които е желанието да бъде създадена Агенция за дигитализация, за дигитално образование. В момента се работи и по създаването на нови роли в образователна система, например всяко средно училище да има технологичен директор, който да отговаря за целия процес по дигитализация.

“Когато имаш една уникална специалност, без значение дали това е в средното или във висшето образование, ти стигаш до липса на достатъчно адекватни специалисти, които да преподават в тези специалности, и да изграждат специалисти”, каза проф. д-р Миглена Темелкова,  председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Проф. Темелкова сподели успешния си опит в създаването на нови специалности между университети, които ползват общи ресурси и с подкрепата на бизнеса, като изграждат успешни кадри за трудовия пазар.

Маргарита Янакиева, директор на ПГВТ “А. С. Попов” (София) коментира: “Впечатлена съм колко много протегнати ръце от страна на бизнеса имахме през последните две-три години, и смятам, че точно това е пътят за развитие на професионалното образование в България”. В хода на дискусията тя коментира и конкретно предложение на ИТ бизнеса във връзка с обучение на специалисти по киберсигурност.

Представителите на бизнеса разказаха как компаниите им сътрудничат с българските образователни институции.

 “През последните години българските кадри, които излизат на нашия пазар, са изключително адекватни. Въпреки трудностите и дискусиите за поколенията, които идват, за тяхната неангажираност, кадри има, и те са много по-фокусирани, с много по-добра подготовка – нещо, което не се е случвало в предишните години”, каза още И. Русев. Той допълни, че като компания в Telelink си партнират с много университети, а техни служители са и преподаватели в някои от тях, за да бъдат в близък контакт с образователната система.

Иво Русев, главен търговски директор на Telelink Business Services, посочи, че е добре да се обръща внимание на положителните неща.

“През последните 20 години изключително активно работим в сферата на образованието, както като един от основните доставчици на технологии в образователната среда във всички аспекти – от детските градини до висшето образование и МОН, така и като компания, която поставя образованието, заедно със здравеопазването, като един от основните приоритети”, коментира Янко Бахчеванов, ръководител на отдел “Продажби” в Kontrax.

Директори, заместник-директори и учители от Бургас, Пазарджик, Правец, Самоков, Стара Загора и София имаха възможност да оправят конкретни въпроси към представителите на МОН и бизнеса.

“Като една от най-големите компании в IT сектора в световен мащаб, Oracle поставя изключително голям фокус върху образованието и най-вече в посока това да развива дигитални умения, и да предоставя възможно най-много ресурси на образователните институции, като най-вече целта е тези ресурси да стигнат до учениците и до студентите, тоест, до хората, които изграждат бъдещето“, каза Велина Топалова, старши търговски представител в Oracle. За тази цел компанията има специално създадена организация Oracle Academy, добави тя.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,