28 април, 2024

Ако попитате ChatGPT “какви планове има за 14 февруари?”, той ще ви отговори, че като изкуствен интелект с езиков модел няма лични планове или преживявания. Когато го попитате “знаеш ли какво е любов?” или “чувстваш ли любов?”, той отново ще отговори, че няма личен опит. По ирония на съдбата, въпреки че не може да “чувства” любовта, както ние, хората, той “знае” какво е тя, пише Analytics India Mag.

Изразвява ли чувства ChatGPT?
ChatGPT написа стихотворение в стила на известния английски поет Джон Кийтс. И въпреки че неговата задача бе добре свършена, стихотворението очевидно не беше персонализирано така, както бихме искали, ако трябва да го изпратим на някого. Разбира се едва ли бихте могли да очакваме и друго особено, когато знаем, че дори и някои хора не биха се справили добре с писането и изразяването на чувства. Не бихме искали да насочим вниманието към конкретен пол, тъй като и от двата има представили, на които творчеството не е силната им страна.

Създаден на базата на GPT 3.5, LLM може да даде думи на въображението на потребителя по безупречен начин. Но неминуемо не успява да предизвика емоции.

Source: Analytics India Mag

Перфектният подарък – стихотворение, но не от половинката ти
Според неотдавнашния доклад на компанията за киберсигурност McAfee “Modern Love Research Report” на този Свети Валентин всеки четвърти, т.е. 26% от хората, планират да използват изкуствен интелект, за да пишат бележки, писма или песни за любимите си хора. От тях 30 % са мъже, за които е установено, че са по-склонни да използват ИИ за тази цел, в сравнение с жените (22 %). Е, както по-горе споменахме, не искаме да разделяме половете или да насаждаме напрежение между тях, но резултатите не биха ни изненадали, разбира се в приятния и шеговит смисъл.

Творчеството изисква време?
След дебюта на ChatGPT на OpenAI няколко потребители експериментираха с него, за да изразят любовта си чрез стихове и писма. Ако зададете на ChatGPT творческа подкана, тя може да генерира поетични десетки стихотворения с дължина на страницата за по-малко от 30 секунди. Можете дори да редактирате резултата, за да го подобрите, толкова често, колкото искате.

А Вие избрахте ли подарък за своята половинка? Или ще се оставите в доверените ръце на ChatGPT, който ще разреши проблема за секунди или пък не?!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR