24 март, 2023

Първата в света експедиция с гребна лодка от Антарктида през Южния Океан завърши успешно на 17 януари и донесе шест рекорда на Гинес, като в нея участие взе и българинът Стефан Иванов.

Рекордите, които бяха поставени са:
1. Първа гребна експедиция от Антарктида
2. Първа гребна експедиция в Южния океан от юг на север
3. Първа гребна експедиция в Шотландско Море
4. Най-южна стартова точка на океанска гребна експедиция
5. Най-бърза гребна експедиция в Южния Океан
6. Най-бърза полярна гребна експедиция

Експедицията се проведе под флага на “Изследователски Клуб” (“The Explorers Club”), основан през 1904 г., и под чиито флагове са се провели първите експедиции до Южния и Северния Полюс, Еверест, Луната и други.

Българската IT компания SiteGround подкрепи начинанието като основен спонсор.

Лидер на експедицията беше исландецът Фиан Пол – той е изследователят с най-много Гинес рекорди в света, след настоящата експедиция броят им надвишава 40.

“Това беше най-трудната експедиция, която съм организирал, логистично и като метеорологични условия. Все още имам болки в ръцете си”,

Споделя Фиан.

България имаше свой представител в експедицията – Стефан Иванов, банкер и приключенец, който през 2020 г., заедно със своя син Максим, прекосява Атлантика с гребна лодка.

“Тази гребна експедиция в Южния ледовит океан ме изведе най-далеч от зоната ми на комфорт, но пък ми донесе безкрайно удовлетворение. Борихме се с поривисти ветрове, огромни вълни, пронизващ студ и влага. За сметка на това обаче бяхме като в ледена приказка – заобиколени от айсберги и от време на време посещавани от китове, пингвини, тюлени и албатроси. Осъзнахме за пореден път колко наложително е всички да се включим в опазването на екологичния баланс на планетата”,

Сподели Стефан за своя нов опит в арктическата експедиция.

Останалите членове на експедицията бяха Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ – все опитни океански и/или състезателни гребци и мореплаватели.

“Вярваме, че успехът стои единствено извън зоната на комфорт, че смелостта да последваш една мечта, дори всички да ти казват, че тя е невъзможна, те прави истински приключенец, а и истински предприемач. Това сходство стои в основата на подкрепата ни за Стефан и тази мисия. Радваме се, че тя приключи успешно и донесе шест Рекорда на Гинес, с които и ние, българите, да се гордеем, уникално е, че имахме свой представител в нещо толкова значимо. По-важно е, обаче, че мисията алармира за опазването на океаните и като цяло защитата на природата: кауза, която ние също защитаваме и намираме близка до ценностите ни”,

споделят Тенко Николов, главен изпълнителен директор и Иво Ценов, основател на SiteGround.

Една от основните цели на експедицията е да подпомогне за обявяването на нови защитени зони от над 4,000,000 км2 в Южния океан. Имайки предвид, че над 90% от големите риби в океаните са вече унищожени, организаторите призовават всеки, който желае да даде своя глас в специалната петиция: Protect the Southern Ocean! CCAMLR to designate Marine Protected Areas around Antarctica!

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR