25 април, 2024

JavaScript съществува от 1995 г., когато Брендън Айх създава езика, за да поддържа Netscape – вече несъществуващ, но естетически приятен уеб браузър, който е революционен за времето си. Оттогава насам стандартът ECMAScript е в основата на разработването на уеб страници и представлява по-голямата част от приложенията, които се изпълняват в уеб браузъра, пише The New Stack.

Наскоро се появи и WebAssembly (Wasm). След като през 2019 г. консорциумът World Wide Web Consortium (W3C) го обяви за уеб стандарт, той стана четвъртият уеб стандарт заедно с HTML, CSS и JavaScript.

Но макар че приложенията за уеб браузъри представляват централния и исторически случай на употреба на Wasm, отново става въпрос за това, че той е проектиран да работи навсякъде на правилно конфигуриран процесор – тук Wasm и JavaScript се раздвояват и стават по-интегрирани за някои случаи на употреба.

Кои са разликите между WebAssembly и JavaScript и повече подробности за тях можете да прочетете на международното издание DevStyleR.IOWebAssembly vs. JavaScript: Who is better

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR