26 април, 2024

Иван Люцканов е Technology Team Lead Front-End в Scalefocus. За да навакса с техническите си умения, отделя изключително много време и внимание. Държи освен да е адекватен към ролята си, да е полезен и на колегите си. За краткия период, от който е в бранша показва страхотни резултати. Трите думи, с които колегите му го описват са “Всестранно развит професионалист”.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?
Иван Люцканов, Scalefocus, Technology Team Lead Front-End

Каква е причината да го номинирате?
Това е човекът от моя екип, който най-бързо израсна професионално. Пое мениджърска позиция, прескачайки две нива, още преди да е достигнал senior такавa. За да навакса с техническите умения, отделя изключително много време и внимание. Държи освен да е адекватен към ролята си, да е полезен и на колегите си. За краткия период, от който е в нашия бранш показва страхотни резултати. До толкова, че той е човекът, на когото разчитам, когато ме няма.

Опишете неговите професионални качества.
Силно ориентиран е към работата с хора и тази в екип. Притежава широки познания и опит в уеб разработването с различни технологии. Има и по специфичен опит с управлението на 2D/3D визуализации, рисуване и анимации в браузъра, обработката и графичното визуализиране на данни чрез уеб технологии.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?
Като човек, който се е преквалифицирал, много се отличаваше – в работен аспект и в развитието си като технолог. Преди да започне да се занимава с програмиране е бил счетоводен и финансов одитор, което го отличи от гледна точка на мениджърски умения. Отдадеността му към развитие е завидна, рядко се срещат толкова целеустремени професионалисти. Смелостта, която Иван прояви, сменяйки изцяло попрището след дълги години работа в коренно различна сфера е качество, което трябва да служи за пример. От добрите.
Клиентите имат изключително високо доверие към неговите консултации.

Разкажете ни повече за него като личност.
По образование е финансист с близо 9 години опит в специалността, но винаги е бил силно привличан от технологиите и дизайна. Едно от най-добрите постижения в живота му се дължи именно на решението да последва тази своя страст. Обича да учи, да експериментира и да споделя знанията, и опита си. Темите, които го вълнуват извън работа са свързани с личностно развитие и финансови инвестиции.

 

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?
Обича да става рано, докато все още повечето хора спят. Това е времето само за него, което изключително много цени, и от което има
жизнена нужда. Медитира, практикува авторефлексия, тренира или чете, докато пие кафе преди да се насочи към офиса.
Обикновено работата му до обяд се отличава с висока динамика и фокус към приоритетите за деня. След обяд се фокусира повече към колаборация, срещи и комуникация.
Mежду срещите разпуска с колегите от офиса на кафе или в оспорвани игри на дартс.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
Проектът, по който работи повече от 2 години е изключително интересен. Може би един от най-интересните в кариерата му. Представлява серия от решения за управление на ресурси в енергийния сектор без аналог, като продукт на пазара. Предизвикателствата пред екипа са ежедневие, а решенията, които имплементират за бизнеса са уникални. Подборът на технологии и архитектура е прецизен, тъй като се налага силна гъвкавост и приспособимост към динамичните и често променящи се изисквания в разработката, и тестването на продукта.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
За Иван работата с хора е един от най-удовлетворяващите аспекти в ролята му на Team Lead. Това е нещото, което винаги го е зареждало и мотивирало да учи, и да се развива още повече.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Всестранно развит професионалист.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?
Последно участва в IT Beards. Това е благотворителна инициатива на компанията, която следва движението Movember. Основно участва в обучителни инициативи, лекции, уъркшопи и менторски програми – това истински го влече. Съосновател е на софтуерна академия, която преди да стане част от Scalefocus e развивал активно. Текущо работи с колеги върху изграждането на вътрешен технологичен блог/нюслетър.

Какви са хобитата му?
Кара мотор, сноуборд, сърф както и други занимания, които му позволяват да е сред природата. Обожава планината, но не може да живее без да вижда морето. Обича да пътува.

Каква музика слуша? Как се забавлява?
Харесва различни стилове, но основно слуша електрона музика.
Обича да посещава организирани партита и фестивали през лятото.

Интересува ли се от гейминг?
Макар от много години да не е хващал джойстиците, наскоро е започнал да възвръща умения, благодарение на дъщеря му и съвместната игра на Minecraft. Твърди, че това доста го забавлява.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?
Ползва мобилни смарт устройства още от 2005 година с почти всички OS, които са излизали. След дълги години на съпротива да премине към iOS го прави и оттогава не е поглеждал друго. Причината е UX.

Какъв е стилът му?
Иван дълго време е работил в строго корпоративна среда. Вече му е доста трудно да се върне към формалното облекло (и най-вече обувките). Облича се на първо място удобно и в не много тъмни цветове. Обича по-свободен стил дрехи с изчистен дизайн.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?
В началото на кариерата си е писал PHP и малко Python, но специалността му винаги е била в JavaScript, HTML и CSS.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?
За да не ощетява семейството си при транзишъна от предишната му кариера към настоящата е разработил програма, която му е позволявала да има work-life баланс. Сутрин е ставал между 3 и 6 часа, за да може да учи и наваксва с програмиране и технически знания, след това поема бащинските отговорности по обгрижване на децата, след което продължава с работния ден. Вечерите са за семейството, ранните сутрини за личното му развитие. Малко хора притежават тази организираност и дисциплина. Тази история казва достатъчно за личностните и професионалните му качества.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR