26 април, 2024

VMware представя ежегодния си доклад Global Incident Response Threat Report, като предупреждава за нарастващи дийпфейк атаки и кибер изнудване. В доклада се анализират предизвикателствата пред екипите по киберсигурност, а ключова роля за тях оказват фактори като пандемичните прекъсвания, работно прегряване и геополитически мотивирани атаки.

Според проучването 65% процента от респондентите споделят, че количеството кибер атаки се е увеличило след инвазията на Русия в Украйна. Също така се наблюдават и нови тенденции за нарастващи дийпфейк атаки върху API и прицелване в самите специалисти по киберзащита от страна на хакерите.

За да заобиколят защитните бариери на организациите, днес киберпрестъпниците залагат на дийпфейк, твърди Рик МакЕлрой, главен стратег по киберсигурност във VMware. Двама от трима анкетирани отбелязват използването на зловреден дийпфейк при кибер атака, а 13% виждат ръст спрямо миналата година с имейл като основен канал за доставката им. Дезинформация и прекъсване на бизнеса вече не са приоритетни за злоумишленици, новата им цел е компрометиране и достъп до инфраструктура на организациите, допълва той.

Специалистите по киберсигурност имат нужда от добра видимост на натоварвания, устройства, потребители и мрежата, за да откриват, предотвратяват и реагират на заплахи, коментира Венцислав Почекански, вицепрезидент по научно-развойната дейност за киберсигурност на VMware. Решенията, базирани върху непълна и неточна информация, възпрепятстват прилагането на адекватна защитна стратегия. Също така техните усилия да спрат разпространението на атаките са затруднени поради ограничената видимост на дигиталната инфраструктура, споделя още той.

Въпреки висока турбуленция в киберпространство, 87% от специалистите споделят, че успяват да ги предотвратят понякога (50%) и много често (37%). Освен това, в извънредни случаи, 75% прилагат нови подходи като виртуални пачове. Видимостта върху дигиталната инфраструктура продължава да бъде ключова за своевременна реакция на екипите.

Глобалното проучване разкрива тенденции валидни и у нас. В България всеки активен киберспециалист е обект на постоянни атаки. Това води до физическа и психическа умора, както и за чувството, че си постоянно под обсада, споделя Вихрен Славчев, изпълнителен директор на Мнемоника. Изграждането на ясна стратегия за защита изисква организациите да предприемат цялостен подход, подкрепен от страна на мениджмънта, така че те да имат пълна видимост върху процесите, потребителите и устройствата. Играчите от тъмната страна доказано вече са изградили стройна организация и нашите правила и процеси имат нужда от повече гъвкавост за бързо вземане на решения, допълва още той.

VMware е доставчик на мулти-облачни услуги и решения, които предоставят на организациите необходимата им гъвкавост при управление на техните бизнес процеси и иновации.

Онлайн проучването е проведено през юни 2022 сред 125 специалисти по киберсигурност по цял свят. Повече информация относно доклада може да откриете на официалния сайт на VMware.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR