23 април, 2024

Радостин Богданов е CTO на Smart IT – Smart Innovative Technologies в България. Част от компанията е вече 13 години. Кариерата му в ИТ сферата стартира още по време на университетските му години, когато се е занимавал професионално с програмиране. Завършил е MBA в чужбина, но въпреки това решава да се развива в България.

Кои са най-технологичните градове в България и защо смятате така?

Разполагаме с офиси не само в София, но и в Пловдив и Варна. Също така имаме служители и контрактори, които работят дори от Москва. През последните 1-2 години наистина се доказа, че заточаването на много хора в едно офис пространство вече не е необходимо. Всички  видяхме, че можем да работим remote, въпреки че нашето усещане е, че трудно се гради корпоративна култура, когато хората не са физически на едно място. Това са предизвикателства пред съвременния мениджмънт, с които трябва да работим, защото светът върви в тази посока и трябва да търсим решения на такива предизвикателства. Обаче е факт, че вече локацията не е нещо много определящо за това да можем да работим заедно.

Колко години са необходими на един професионалист, за да достигне Senior позиция?

Трудно е да го категоризирам. Много е индивидуално, зависи от хората и тяхната мотивация, която е двигател. Виждал съм хора с много силна мотивация да постигат невероятни резултати в собственото си развитие и да стигнат много по-далеч от колегите си с дългогодишен опит. Виждал съм и такива, които са в другата крайност – карат го по-лежерно и стоят на едно и също ниво.

Колко е сериозен проблемът с недостига на добри кадри в днешно време? Как се справяте с него?

Ние сме минали по този път и сме се опитвали да вкараме кадри от други държави. Това, което установихме е, че България е привлекателна за държавите, които са извън ЕС. Представители на такива страни биха искали да влязат в ЕС, но те са близки повече към славянските народи. Тогава България става по-привлекателна за тези хора. Като цяло наистина е една инвестиция. В последните години бе доказано, че е по-добре да си вземеш човек, който да работи на местно ниво, отколкото да инвестираш, за да го вкараш тук в България. Много е вероятно той, идвайки в България, след няколко години да се измести в Германия или Западна Европа. Всеобщ факт е, че там има по-добри възможности. Веднъж стигне ли се до ЕС, след това е много по-лесен  transition-а. Според мен България е много утвърдена на трудовия пазар откъм ресурс, непрекъснато навлизат големи компании, които бързо се осъзнават, че София не е България и могат и да търсят кадри в другите градове и да навлизат там. Но все още смятам, че имаме какво да извлечем от тук, преди да се подаваме на хора от другите държави. Трябва наистина да се опитаме да стимулираме развитието на кадри в бранша. Нашите наблюдения са, че все повече хора се преориентират от други професии в нашия бранш. Дори съм бил свидетел на юристи, които се ориентират към ИТ бранша. Определено има кадърни хора, които, ако се насочат в правилна посока, могат да са един доста ценен asset за дадена организация. Важно е да работим в тази посока.

“Виждал съм хора с много силна мотивация да постигат невероятни резултати в собственото си развитие и да стигнат много по-далеч от колегите си с дългогодишен опит. Виждал съм и такива, които са в другата крайност – карат го по-лежерно и стоят на едно и също ниво.”

Има ли разлика в подготвеността на кадрите, завършили университетите и академиите?

Според мен университетите създават навици в хората, за това непрекъснато да учат. Четири години учение създава много трайни навици в теб. Също така дават едни основи и фундаменти. Докато академиите са по-таргетирани и по-тясно специализирани места, където трупаш точно определени знания в точно определена технология. Университетите от своя страна дават по-широк спектър от знания, умения и учат на навици. Това са неща, които в последствие чисто житейски помагат много. Някои от хората, завършили бакалавър минават магистърски степени. След това могат да запишат и други специалности. Ако решат да се развиват в мениджърска сфера, може да запишат някакъв MBA. Според мен университетите и академиите не са заменими едно с друго, а по-скоро се допълват.

Ако желаете да прочетете цялото интервю с Радостин Богданов и още много истории за успеха и развитието на технологичния сектор в България, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR