18 април, 2024

Росица Факалиева, Директор „Софтуерно инженерство“ в Progress, споделя, че черпи вдъхновение както от исторически личности, така и от свои колеги. Според нея общото между всички тях е, че не се притесняват да вземат трудни решения и не се страхуватда поемат по нови пътеки.

Росица Факалиева е директор „Софтуерно инженерство“ в Progress. Още по време на ученическите си години тя има засилен интерес към информатиката и решава да продължида се развива в тази посока. Затова следва софтуерно инженерство в университета. От 15 години насам Росица е част от Progress и в момента ръководи няколко екипа, които разработват продукти за други разработчици. Вдъхновение черпи както от исторически личности, така и от свои колеги. Росица е щастлива, че има все повече жени на ръководни позиции в големите компании. Според нея всичко това говори, че ИТ индустрията в България предоставя отлична среда за работа и много възможности за професионално развитие и е място, на което преди всичко се ценят знанията и уменията. Тя е на мнение, че тепърва ще научаваме още истории за жени, които са успели да повлияят положително на технологичната общност. Росица споделя, че за нея не представлява проблем да няма ясна граница между личния и професионалния й живот, тъй като доста от нейните колеги са се превърнали и в нейни приятели. Тя добавя, че се е случвало по време на отпуск и дори през уикенда да се налага да отговаря на служебни имейли, или пък да взима детето си на работа със себе си. Понякога обаче е отказвала покани за конферентни разговори, за да може да отиде на родителска среща. Росица допълва, че това, което много й помага, е гъвкавостта, която Progress й предлага. Вместо на външния вид, тя би акцентирала върху различния стил на комуникация на мъжете и жените. Смята, че жените умеят да изслушват, да проявяват емпатия, да разчитат невербални знаци и съответно да разбират по-добре човека срещу себе си. Роси споделя, че за нея няма верен или грешен подход, защото всичко има своите предимства и недостатъци. Важно е и двете гледни точки да бъдат налице.

„Смятам, че тепърва ще чуваме още истории на жени, които са повлияли положително на технологичната общност.“ 

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Много интересен въпрос. От профила ми в LinkedIn ще научите за участието ми в различни инициативи като организационния екип на Women Who Code Sofia и преподавателската ми дейност в ТУЕС. Иска ми се, когато се погледнат като едно цяло, тези активности да дадат живот на убеждението ми, че не само компаниите, но и самите хора, работещи в софтуерната индустрия, можем да допринесем за обществото, в което живеем. Това е особено валидно в сферата на образованието – независимо дали говорим за работа с деца или с възрастни хора, които искат да развият потенциала си. Всеки от нас с уменията, опита и таланта си може да помогне на някой друг да сбъдне мечтите си.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Заради това, че съм жена – не. Работя в среда, в която преди всичко се ценят уменията и способностите на хората, без значение от пола. Има нещо друго, обаче, което съм забелязала. Ние жените по природа имаме по-топло излъчване и сме по-емпатични, по-лесно успяваме изградим връзка с хората и света около себе си. За сметка на това в моментите, в които трябва да защитим позицията си, срещаме трудност точно защото искаме да запазим добрия тон и се притесняваме, че бихме изглеждали агресивни. Мъжете се справят по-успешно с това и не се замислят толкова за начина, по който биха били възприети. В природата им е да говорят и по-уверено по теми, за които нямат достатъчно информация, докато ние предпочитаме да сме проучили всичко в детайли, преди да го коментираме. Това е всъщност бариера, с която много дами се сблъскват.

„Ние сме на първо място в Европа по брой жени, които работят в технологичния сектор.“

Наясно ли сте колко жени работят на Вашата позиция?

Не мога да кажа конкретна цифра за България, но е факт, че по последни проучвания ние сме на първо място в Европа по брой жени, които работят в технологичния сектор, и по брой жени, които учат компютърни науки. Има и множество организации като Women Who Code, Coding Girls и Българският център на жените в технологиите, които работят в посока подпомагането и обучението на момичета и жени, търсещи своето място в индустрията. Радвам се, че има и все повече жени на ръководни позиции в големите компании. Всичко това говори, че ИТ индустрията в България предоставя отлична среда за работа и възможности за професионално развитие, където преди всичко се ценят знанията и уменията. Смятам, че тепърва ще чуваме още истории на жени, които са повлияли положително на технологичната общност.

Ако желаете да прочетете цялото интервю със Росица Факалиева и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International