18 април, 2024

Кристина Дякова работи като Full-stack Developer, който се занимава основно с писане на Java и JS, а в последно време работи и с Cloud технологии (AWS & Azure), както и инфраструктура (Terraform, Kubernetes). Кристина също така е била преподавател по „Софтуерни архитектури“ във ФМИ към Софийски Университет “Св. Климент Охридски”.

Кристина Дякова – един Full-stack Developer и любител на екстремните преживявания като ски, уиндсърф, АТВ, джетове, мотопарапланер, ¢yboard, и други. Кристина споделя, че изборът ϧ на професия не е бил лесен, защото е имала доста колебания. Решила е да учи софтуерно инженерство в средата на 12 клас, когато задача по информатика извън учебния материал запалва интереса ѝ. В момента тя основно пише на Java и малко на JS и споделя, че напоследък работи и много с Cloud технологии (AWS & Azure) и инфраструктура (Terraform, Kubernetes). Работният ѝ ден обикновено започва в 9. Сутрините ϧ са спокойни, защото британските ѝ колеги не са започнали работа все още и има възможност да си поговори с някой колега или да се фокусира над определена задача. Преди и след обяд има срещи, а след това продължава със задачите си по разписание. Кристина допълва, че прекарва по 8 часа на ден с колегите си и това заема много голяма
част от живота ѝ. По нейни наблюдения България се справя доста по-добре в сравнение с други държави по отношение на неравенството между половете. Кристина споделя също, че във всички фирми, в които тя е работила, жените в техническия отдел са били около 20% от екипа. Да бъдеш преподавател във Факултета по Математика и Информатика на Софийски университет, е истинско предизвикателство, но и голяма възможност за излизане от зоната на комфорт за Кристина.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Имам афинитет към екстремни преживявания. Още от малка адреналинът винаги ме е привличал. Опитвала съм всякакви неща – ски, уиндсърф, АТВ, доста мощни джетове, мотопарапланер, ¢yboard, скачала съм с бънджи и парашут.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

За щастие не съм имала особени проблеми, свързани с пола ми на работното място. Екипите, в които съм работила, винаги са ме насърчавали. Усещала съм леко подценяване заради това, че съм жена от отделни колеги, но не се е налагало да работя пряко с тях.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Ако не се лъжа в екипа на News UK в Questers има 9 момичета (от общо около 60 човека) в момента.

„Важен фактор при избора на работно място за мен е да съм заобиколена с приятни хора.“

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Неравенство между половете определено все още има. Но по мои наблюдения в България се справяме доста по-добре
в сравнение с други държави. Във всички фирми, в които съм работила, жените в техническия отдел са били около 20% от екипа. Това е било дори тема на разговор с колеги от Америка, Германия и Литва. Те винаги се изненадват колко много жени избират кариера в технологичния сектор в България.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Доколкото знам, News UK и Questers дават равен шанс на всички кандидати за дадена позиция без значение от тяхната полова, етническа или сексуална принадлежност. По отношение на активности – регулярно се провеждат срещи “Women in tech”, на които обменяме опит. Също така има и политика от към регионално разнообразие – не се определя държавата, за която е отворената позиция. Кандидати от България и Англия имат равен шанс за нея.

Ако желаете да прочетете цялото интервю със Кристина Дякова и още много други мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International