23 април, 2024

Гергана Грънчарова е съосновател и CEO на Incineration Productions, за когото никога не е имало по-правилен избор от това да работи в сферата на предприемачеството. Тя силно вярва, че всеки човек има нужда да открие призванието си и ако то е подходящо за него, да го развива професионално.

Гергана Грънчарова е съосновател и CEO на Incineration Productions. Тя притежава две бакалавърски и една магистърска степен. Започва да работи едва на 14 години основно в сферата на маркетинга и продажбите. Когато е на 21, основава LeadersPlay – компания, която предлага дигитални и физически продукти, както и офлайн обучение за деца между 7 и 19-годишна възраст, в сферата на предприемачеството, финансовата грамотност и личностното самоусъвършенстване. Гергана не дискриминира хората на база на техния пол. Тя силно вярва, че всеки човек има нужда да открие призванието си и, ако е подходящо, да го развива професионално. Гергана смята, че дори ако сами постигнем краткосрочните си цели, не бихме могли да успеем в дългосрочен план без помощта на правилните хора. Тя си признава, че й е отнело 7 години да „открие себе си” извън работната среда и да се научи да балансира ролите в живота си. Гергана споделя, че няма стриктен график – ако иска да работи през уикендите, го прави. Тя следва инстинктите си и винаги дава най-доброто от себе си.  Гергана вярва, че се разбира много добре със себе си. Според нея, ако искаме да успеем в живота, не бива да поставяме правила на нещата, които ни правят щастливи.

” За да бъдеш успешен предприемач трябва да умееш да продаваш както идеите си така и себе си катоо личност.”

Любими дрехи?

Момичешки рокли със средна дължина в меки цветове.

Високи или ниски обувки?

Кецове.

Кое типично женско качество или задължение не е присъщо за Вас?

Не мисля, че има такива.

Кое е нещото, което задължително трябва да имате в чантата, когато излизате?

Пари.

Любим цвят червило?

999 с кадифено покритие за специални поводи и подхранващо розово / Daisy Plum с матово покритие за ежедневна употреба.

Ще споделите ли нещо специфично за себе си, което не можем да открием в LinkedIn?

Истината е, че за мен никога не е имало път, различен от предприемачеството. Започнах да работя, когато бях на 14 години, като основно се занимавах с маркетинг и продажби. В самото начало имах възможността да промотирам различни видове продукти. Когато се обърна назад във времето, винаги се усмихвам и се чувствам благодарна и щастлива, че съм получавала предложения за подобен тип работа. Още тогава знаех, че за да бъдеш успешен предприемач, трябва да умееш да продаваш както идеите си, така и себе си като личност. Определено научих много. Завършила съм два бакалавъра и един магистър. По време на университетските години срещах преподаватели, които ме учеха на мениджмънт и финанси чрез метода на игровизацията. Този вид учение много се различава от стандартните лекции и това, което ме впечатли най-много бе отдадеността на всички студенти по време на сесиите и отличните ни успехи на изпитите. Този опит много контрастира с начина, по който са ми преподавали преди това и именно така ми дойде идеята да създам нов метод на обучение, който да е забавен и мотивиращ за децата, чрез което да могат да се учат по-лесно, без да полагат толкова усилия. Когато бях на 21, основах LeadersPlay – компания, която предлага дигитални и физични продукти, както и офлайн обучение на деца между 7 и 19-годишна възраст в сферата на предприемачеството, финансовата грамотност, както и усъвършенстването на собствените им умения.

Независимо от силната кауза, която стои зад LeadersPlay, и всичко, което сме постигнали заедно с екипа ми, някак си се чувствах празна. Всичко, което знаех тогава беше, че исках да продължа да създавам игри, но имах нужда да открия истинската си страст. Затова през Ноември, 2018г., реших да предлагам продуктите и услугите на LeadersPlay под  формата на франчайз и да фокусирам цялото си внимание върху работата над собствените ни видео игри, както и над високо технологични софтуерни проекти, съдържащи виртуална реалност. Никога не съм била по-щастлива от сега, защото искрено вярвам, че най-после съм открила своето призвание. Сега се стремя да наложа Incineration Productions на световната карта, показвайки как дори едно младо момиче от малка страна в Източна Европа може да успее в бизнеса с игрите, стига да вярва в мечтите си и да има правилният екип зад гърба си.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в кариерата си, свързани с пола ви?

Не обичам да разделям хората според пола им. Силно вярвам, че всеки човек има нужда да открие призванието си и ако то наистина е подходящо, да го развива в професионален план. Всеки от нас има силни и слаби страни и ако успеем да преглътнем егото си и да се приемем такива, каквито сме, то тогава би било много по-лесно да следваме правилната посока. Ако една жена има добри комуникативни умения, ако е честна, целеустремена и отговорна и има качества на добър лидер, тогава, ако това я прави щастлива, няма причина да не се занимава с това, което обича. Ако една жена е удовлетворена от работата си, независимо каква е тя, и предпочита да прекарва повече време в домашна обстановка със семейството си, никой не бива да я съди за решението й. Силно вярвам, че много хора разсъждават по същия или подобен начин като мен. Разбира се, няма как винаги да срещаме толкова широко скроени хора. Много мъже са ме манипулирали и са ми казвали, че бизнесът ми „не струва”, само и само, за да получат по-голям дял от него при потенциална инвестиция. Срещала съм мъже, които са ми отправяли покани „за кафе”, единствено, за да ми направят по-добри бизнес предложения. Директно са ми задавали въпроса дали планирам да имам дете в скоро време с цел да разберат колко още време ще мога да работя плътно. И много други такива ситуации съм преживяла. Обаче не мисля, че са се случвали, защото съм разговаряла с мъже, а защото самите те не притежават морални ценности и маниери. На подобни случки реагирам с усмивка. Смешно е как другия човек мисли, че те манипулира, а ти го гледаш с красивите си очи и просто кимаш.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Индустрията на игрите е основно доминирана от мъже. Според проучване на Statista, жените жените, заети в гейминг индистрията в Щатите са били 38% през 2006г. През 2020 е пресметнато, че този процент е нараснал до 41%. Погледнато в глобален мащаб, жените съставляват почти половината от геймърите в света. Тази тенденция се забелязва в Азия, където обществото на жените геймъри е нараснало с 19% в рамките на една година. Обаче процентите са различни, ако гледаме на жените, които са част от разработването на видео игри. На подобни позиции се назначават едва 15% дами, а по-малко от 5% са жените, заемащи лидерски позиции или такива, които са основали компании за игри.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Личното ми мнение не е от значение, имайки предвид, че има статистики по въпроса. Разликата в заплащането на мъжете и това на жените е документирано – жените заработват 80 цента, докато за същия труд мъжете получават по долар. Не толкова позната е разликата в инвестициите. В скорошно проучване на Boston Consulting Group в колаборация с Mass Challenge се твърди, че жените привличат по-малки инвестиции, въпреки че произвеждат повече приходи на финансиран долар. Инвестирането в компании, основани или съосновани от жени, е средно 935,000 долара, което е по-малко дори от половината на 2.1 милиона долара, които компаниите начело с мъже предприемачи получават. Въпреки това несъответствие, startup-и, основани и съосновани от жени всъщност се представят по-добре с времето, произвеждайки с 10% повече кумулативни приходи в 5-годишен период: $730,000 в сравнение с $662,000 от startup-и, ръководени от мъже. Тоест, за всеки финансиран долар, тези startup-и произвеждат 78 цента, докато startup-ите с мъже основатели получават по-малко от половината – по 31 цента. Освен това, дамските startup-и са получили дял от наличния капитал в Централна и Източна Европа през 2020, като така разминаването се е повишило – според доклад от обществената платформа European Women in VC, фонда Experior VC и фонда VC Unconventional Ventures. Проучването установява, че въпреки годината, в която европейският технологичен сектор събра рекорден размер на финансирането (43,6 милиарда долара според изчисленията на NGP Capital), размерът на финансирането, което достигна до всички женски екипи-основатели в Централна и Източна Европа спадна от 4,1% през 2018 г. до едва 1% през 2020 г. Следователно, около 13% от startup-ите в региона са основани от жени. А дори не искам да повдигам темата за броя на студиа за разработка на игри по целия свят и наличния капитал за подобни бизнеси.

Какви политики следва компанията ви относно насърчаване на разнообразието?

Нямаме такива политики. Когато наемаме нови хора, се интересуваме единствено от личните им качества и професионални умения и това колко бързо се адаптират към съществуващата работна среда. От там нататък, годините, полът и националността им нямат никакво значение.

Колегите Ви от мъжки пол третират ли Ви различно?

Не мисля,  но е възможно това да е така, защото съм техен шеф, а не просто колега. Обаче доста често, когато някои от колегите ми пътуват, ми носят малки подаръчета. Например, ако отидат на море, ми подаряват сладки мидички, раковини, пясък или пък магнитчета. Вярвам, че не ми правят такива жестове, защото съм жена, нито защото съм им шеф. Мисля, че е заради ежедневните грижи, които полагам за тях, за да се чувстват добре в компанията и да се развиват професионално, както и заради искреното щастие и благодарност, които виждат в очите ми, когато ми се направи такъв жест. Аз също често им нося подаръци, като тематични шоколадови яйца, чорапи и малки фигурки. Непрекъснато говоря с членовете на екипа си и знам какво би зарадвало всеки от тях, затова, ако го видя на улицата, го купувам за тях.

“Не следвам никакви конкретни правила. Единствено си задавам въпроса от какво имам нужда във всеки един момент и го правя.”

Мислите ли, че женската визия и чар влияят на професионалния успех на една дама?

Зависи от професионалните и личните й качества и от това какъв човек седи пред нея в този момент. Много често чуваме фразата „Не ме интересува какво мислят другите хора за мен”. Според мен обаче това е много грешен начин на мислене. Ако хората мислят, че не може да се разчита на нас и да ни се има доверие и не ни харесват като личност, шансът да ни помогнат или да направят нещо за нас, е минимален. Дори да успеем да се справим с краткосрочните си цели сами, не мисля, че бихме могли да постигнем дългосрочните такива без помощта на правилните хора. Така че, да, мисля че чарът може да ни помогне да достигнем до следващото ниво на бизнес договаряне, но чарът сам по себе си няма да сключи сделка, нито да установи дългосрочно партньорство между двете страни.

Как балансирате между професионалния и личния живот? Следвате ли някакви правила?

Отне ми седем години да разбера коя съм извън работната среда и да се справя с балансирането на двете роли в живота си. Разбира се този период не може да се сравни с влошаването на физическото и менталното ми здраве, несполучливи връзки и най-вече чувството, че съм си изгубила времето. Предполагам в живота на всеки има уроци, които рано или късно трябва да се научат. Сега разбирам себе си по-добре и знам кои са нещата, които ме правят истински щастлива. Не следвам никакви конкретни правила. Единствено си задавам въпроса от какво имам нужда във всеки един момент и го правя. Ако съм имала тежка работна седмица, през уикенда се презареждам например с време, прекарано със семейството, дълги разходки, нощно каране, готвене, излизане с приятели, четене на книги, рисуване с акрил и т.н. Ако ми се работи през уикенда, го правя. Нямам стриктен график, просто следвам вътрешните си инстинкти и давам най-доброто от себе си във всяка ситуация.

Какви източници следвате и бихте ли препоръчали някои от тях на читателите ни?

В момента следя Youtube канала на Tom Bilyeu. Всичко останало е тясно свързано с индустрията на игрите, финансови пазари, инвестиции, психология и всичко, свързано с хобитата ми.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International