19 април, 2024

Христина Недкова е Senior Engineering Manager към Paysafe, която има страст към мобилното развитие. По нейно мнение да създадеш разнообразна и приобщаваща обстановка означава да преодолеем стереотипите както за мъже, така и за жени.

Христина Недкова е Senior Engineering Manager към Paysafe Group със страст към мобилното развитие. Христина споделя с нас, че не се е сблъсквала с предизвикателства във връзка с това, че е жена, защото нейните колеги, било то мъже или жени винаги са я приемали на базата на уменията, успехите и представянето й. Христина не смята, че в България проблемът с половите неравности не е актуален, особено в технологичната индустрия, в която е от вече 20 години.По нейно мнение да създадеш разнообразна и приобщаваща обстановка означава да преодолееш стереотипите – и за мъже, и за жени. Христина не спазва конкретни правила за съчетаване на личния и професионалния живот. Тя съветва всички никога да не спират да се учат, защото за нея това е единствената рецепта за успех. Христина е завършила Компютърни науки в Софийския университет. Тя споделя, че освен конкретните академични знания, натрупани в университета, опитът й там я е научил как да търси знание и да създава връзки. Христина прибавя, че ако се научим как да прилагаме наученото в работата си, то никога няма да спрем да се развиваме личностно и професионално. През 2005 Христина се присъединява към екипа, отговорен за организиране на OpenFest конференцията. През годините OpenFest се превръща в най-голямата конференция, свързана със свободна култура, свободно споделяне на знания, налични и отворени software sources. Тя споделя, че е много щастлива, че е допринесла за това с около 9 години активна работа. Страстта й към технологиите е нещо, което се е проявило още когато е била дете, покрай нейния баща – леко старомоден инженер, който се занимава със създаването на оборудване за индустриални цели. Христина споделя, че е израснала с работата му и именно затова винаги е била любопитна за развитието технологиите.

„Никога не спирайте да се учите- това е единствената съставка, която води до успешна професионална реализация.” 

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

До сега в кариерата си не съм се сблъсквала с по-сериозни проблеми относно пола ми. Предполагам това ще се промени в бъдеще, когато стана майка и ще се налага да жонглирам повече с домашните задължения и отглеждането на дете. В крайна сметка да гледаш дете е професия само по себе си.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

В Paysafe съотношението мъже:жени сред инженерните мениджъри е 2:1. Моят шеф държи на това да има повече дами в екипа си. Но извън работа ми, не знам какво е съотношението мъже и жени в България и по света.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света? 

Не мисля, че този проблем е релевантен в България, особено в техническата индустрия, която следвам и съм част от нея в продължение на 20 години. Връщайки се назад във времето чувствам, че съм имала равни права да се уча и раста. Всъщност мисля, че е справедливо да кажа, че жените дори имат повече права в университета, защото са по-насърчавани. Освен това възприятието ми за компаниите в България е, че предоставят все повече равни възможности.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Paysafe върши много добра работа в това да насърчава прекрасна работна среда и култура, където всеки има равни възможности и се чувства способен да докаже потенциала си, без значение пола, етническия произход, сексуалната ориентация, психичното и физическо здраве, семейната ситуация. Ние сме глобална компания с офиси и членове на екипи, от Лос Анджелис до Хайдарабад. Гордеем се с културните различия в компанията си. Компанията обучава служители и мениджъри да създадат приобщаваща работна среда, фокусирана върху това всеки да се чувства принадлежност в компанията. Но най-важното е, че за нас Diversity and Inclusion е водещ приоритет и дългосрочен процес, а не само спорадични еднократни инициативи.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Не. Всичките ми колеги, било то мъже или жени винаги са ме оценявали на база уменията ми, представянето и резултата от работата ми.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример:улеснява ли комуникацията?)

Искрено вярвам, че това е неосъзнато предубеждение. За мен е неприемливо да мисля, че една красива жена или хубав мъж биха били по-ефикасни в комуникацията си с хора само заради чара си. Всъщност това е същото като да кажеш, че мъж е по-добър инженер заради вроденото му логическо мислене. Да създадеш разнообразна и приобщаваща работна среда изисква от нас да превъзмогнем стереотипите – и за мъже, и за жени. Изкарването на повърхността на неосъзнатите стереотипи ни помага да ги направим видими и да намалим негативния им ефект в работната среда.

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Не спазвам някакви стриктни правила. Честно казано, не съм много добра в това. Аз съм много отдаден човек със страст към това, което правя и давам повече, отколкото се очаква от мен в професията си, затова понякога прекрачвам границата и се превръщам в тотален работохолик. Нещо, което се старая да правя, е да прекарвам повече време през уикендите с партньора и приятелите си и да се абстрахирам от всичко, свързано с работа.

Споделете нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn.

Интроверт съм и по тази причина има доста неща за мен, които няма как да бъдат открити в социалните медии и LinkedIn. Като се замисля, винаги съм имала страст към мобилното развитие. Но докато това е нещо, което би било открито в LinkedIn, онова, което не споделям често е че съм голям фен на Apple и тяхната технологична платформа. Като лидер на мобилни екипи трябва да бъда честна към всяка платформа, с която работим. Така че едва ли ще ме чуете да казвам това отново.

“Изграждането на разнообразна и приобщаваща среда изисква да преодолеем нашите стереотипи- както за мъже така и за жени.”

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата публика?

Рядко се придържам към определени страници или блогове, които следя. Когато се интересувам от дадена тема, се опитвам да търся детайли и информация от различни компании като Google, Amazon, Facebook, Spotify, Airbnb, Uber и др. Намирането на истински примери обикновено изисква много изследвания в среда, Twitter, LinkedIn или дори допитване с приятели и близки. Бих препоръчала блоговете на Airbnb и Uber. Също така следя Ким Скот, Кейт Хюстън и Шерил Сандбърг като лидери, които уважавам.

От гледната ви точка на опитен инженерен мениджър бихте ли споделили с нас какви качества трябва да притежаваме за професионална работа в технологичната индустрия?

Никога не спирайте да се учите. Това е единствената съставка, която помага на успешното професионално развитие. Ученето изисква много неща – четене, експерименти, получаване на обратна връзка и действие спрямо нея. Ако някое от тези липсва, лимитираме собственото си умение да се развиваме и да бъдем по-компетентни.

Трудно ли прилагате уменията, които сте придобили в университета, в професията си?

Учих в Софийски университет, където завърших Компютърни науки. Преди казвах, че съм открила първата си работа благодарение на образованието си. Компанията, в която започнах работа, предлагаше много солиден стаж. Научих за това от партньорството на университета с нея. Уменията и знанията, които търсеха в кандидатите си, се препокриваха с някои от практическите курсове, които ми се отдаваха. През първите месеци и години от професионалния ми стаж приложих наученото в университета и го доразвивах. Освен специфични знания, които придобиваме по време за ученето си, университетът ни учи да търсим още знания и да създаваме връзки. Прилагам всичко това в работата си всеки ден и силно вярвам, че това е единственият начин да продължа да се развивам и усъвършенствам и личностно, и професионално.

Бихте ли ни разказали повече за Open Project Foundation?

През 2005г. се включих в екипа, отговорен за организация на OpenFest конференцията. През годините OpenFest се превърна в най-голямата българска конференция, отдадена на свободната култура, свободно споделяне на знания, безплатни и open source software и съм щастлива, че допринасям към това с около 9 години активна и усърдна работа. Конференцията е основана от ентусиасти от open source общността, но очевидно имаме нужда от легитимна същност, коят да го подпомага и да подкрепя идеите. Open Project Foundation е основана през 2005 г. Тя е непрофилирана, неправителствена организация, където всеки занимаващ се, е доброволец, включително и ние. В началото имахме големи амбиции да създадем център за артисти, работещи за Creative common licenses. През годините съм се включвала в множество активности и споделени експертни мнения по теми като Data Privacy and Data Retention legislation, Access to Public Information Acts, the Directive of Copyright и т.н. Днес организацията подкрепя OpenFest конференции и дава достъп на повече хора да я подкрепят като доброволци.

Откъде идва страстта Ви към технологиите?

Предполагам, че страстта ми към технологиите идва още от баща ми. Той е инженер и въпреки че е леко старомоден, създава машинарии и оборудване с индустриални цели. Израснах с творбите му и технологиите винаги са ми били интересни.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International