25 април, 2024

Луиза Аранго, Principal Consultant в Luxoft, САЩ, е първият човек, който отваря офис на Excelian в Мексико и през същата година се мести в Щатите.По професия е финансов инженер, който има магистърска степен. През 2017 стартира блог “Финанси за жени”, използвайки известната платформа Medium.

Луиза Аранго, Principal Consultant в Luxoft, САЩ, започва кариерата си преди около година и половина. Тя е първият човек, който отваря офис на Excelian в Мексико и през същата година се мести в Щатите. По професия е финансов инженер, който има магистърска степен. През последните 9 години Луиза работи по Murex проекти като консултира групи компании финансови институции и банки в Мексико, Колумбия, а вече и в САЩ. Сред тях са BBVA, Santander, Accenture, Bancolombia и KPMG. Тя има опит в поддържането на “търговски бюра”, рискове и back-office процеси. Луиза създава предпродажбени (pre-sales – бел. ред.) презентации, прави уъркшопи и ръководи обучения. Тя създава нови финансови продукти и прави конфигурации на продуктовата среда, за да удовлетвори нуждите на клиента. Също така Луиза работи по развитието на текущи проекти – когато имат нужда да мигрират от една версия към друга. През 2017 успешната дама стартира блог “Финанси за жени”, използвайки популярната платформа Medium. Луиза винаги се опитва да фокусира вниманието на дамите върху техните финанси, тъй като вярва, че една жена трябва да бъде изцяло независима. Допада й фразата “Ценността на парите е въпрос на собствените ни решения.”, защото смята, че е важно да се говори повече за жените, управляващи финанси. Луиза се вдъхновява да стане IT посланик заради умението си да говори за своята кариерата, за опита си и за блога си. Съветва ни да се фокусираме и да вярваме в себе си. Според нея всеки един от нас би могъл да постигне целите си и сме способни на всичко, стига да повярваме в себе си. Тя също е на мнение, че е добре да се ръководим от примери, да имаме изградени навици, да учим нови неща, да общуваме с други жени и да обменяме опит. Луиза споделя, че е важно идеите ни да бъдат чути, защото понякога се срамуваме да се изразяваме, а имаме нужда да го правим, за да бъдем по-уверени в качествата си на добри тийм лидери.

“Винаги фокусирам съобщенията си към жени за финанси, тъй като смятам, че имаме нужда от помощ в това да бъдем независими.”

Луиза Аранго

Бихте ли споделили за себе си и за опита Ви?

Здравейте, аз съм Луиза, на 33 години от Колумбия и съм майка. По професия съм финансов инженер. През последните 9 години съм работила по проекти на компанията Murex в Мексико, Колумбия, а вече и тук, в Щатите – включително за фирми като BBVA, Santander, Accenture, Bancolombia и KPMG. Имам опит в ръководенето на търговия, риск и back-office процеси. Изготвям предпродажбени презентации и водя уъркшопи. Проектирам нови финансови продукти и конфигурирам продуктовата среда, за да удовлетворя нуждите на клиента. Също работя по подобряване на проекти – когато имат нужда да мигрират от една версия към друга, а в последно време съм най-опитна в областта на пазарния и кредитния риск. Кариерата ми в Luxoft стартира преди година и половина и бях първият човек, който отвори офис на Excelian (Luxoft Financial Services – бел. ред.) в Мексико. През същата година се преместих в САЩ, където продължих работата си по проекти на компанията Murex.

От Ваша гледна точка, как се съчетават животът в бизнес финансите с личния?

Стартирах блога „Finanzas Mujeres“, свързан с жени в сферата на финансите през 2017, използвайки известната платформа Medium. Винаги се стремя да фокусирам дамите към финансовата сфера, тъй като смятам, че имаме нужда от помощ, за да станем независими. Финансовата независимост трябва да бъде приоритет за всеки, но когато става въпрос за представителите на женския пол, има разлика. Финансово независимите жени са полезни за този свят, защото умеят да взимат по-добри решения, допринасят за обществото и могат да изберат по кой път да поемат. Харесва ми фразата “Ценността на парите е въпрос на собствените ни решения.” и като жени е важно да говорим за управленския си опит.

Какво Ви вдъхнови да станете Посланик и как искате да развиете тази роля?

Вдъхнових се да стана посланик, защото по този начин мога да говоря свободно за кариерата си, опита си и блога си. С тази роля искам да давам пример, да показвам, че имаме глас и да споделям опита си в управляването на лични финанси. Жените трансформират финансовата индустрия с работа и лидерство. Все повече дами се захващат с IT, защото се интересуват от учението и работата в сферата. Хубаво е да окуражаваме повече жени да се присъединяват към нас и да вземат повече участие в подобни проекти. Трябва да ги включваме в инициативи и е важно да вземаме предвид тяхната гледна точка, касаеща IT и финансовата индустрии и това как според тях бихме могли да управляваме работата и живота си. Бих искала да споделя информация за това как се работи с IT финанси и как печелим пространство тук, също и как да се превърнете във финансово независима жена.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Как изглежда една разнообразна и приобщаваща работна среда според Вас?

За мен, разнообразна и приобщаваща работна среда е всяко място, на което си третиран като равен и с уважение – тоест мъжете и жените са равнопоставени. Приобщаващото пространство спомага развитието и на професионалистите. Мъжете и жените трябва да имат еднакви капацитет, права и възможности. Luxoft няма бариери. Не чувствам такива и между представителите на двата пола в в дивизията Vendor Solutions.

Бихте ли споделили някое Ваше постижение, чиито успех се дължи на равнопоставяне между половете?

В Щатите и Канада процентът на жени, работещи в сферата, е едва 15%, но в офиса ни в Мексико имаме повече дами от други офиси на Луксофт – 50% са дамите в дивизия Vendor Solutions. И други части на Luxoft. Това е добър пример, защото този процент жени, участващи във VS практиката показва, че имаме опит и можем да бъдем добър пример. Членовете на екипа ми са много талантливи, винаги се стремят да научат нещо ново, което да разшири хоризонта им от идеи. Някои латиноамерикански момичета се местят от Мексико в Канада, за да работят. Друг пример е факта, че броя жени служители в офиса в Мексико расте. По-лесно можем да открием нови таланти в подобен тип работно пространство.

Какво мислите, че трябва да направи Luxoft, за да увеличи броя на жени в IT проекти и на управленчески позиции?

На първо място мисля, че трябва жените да се учат на лидерство и бизнес мениджмънт. Имаме нужда да създаваме повече фокус групи като “She Code”, за промотиране на жените програмисти, като им даваме възможността да придобият нови IT умения и да се включват в повече проекти. В повечето случаи, родителите не учат децата си да използват компютър и да учат програмиране. Всички започваме да се учим по време на приключението си. Можем да подготвяме инициативи за насърчаване на жени да се присъединят към програмирането, да създават startup-и, апликации и прочие.

Какво бихте посъветвали жените, имащи амбициите да бъдат лидери?

Трябва да се фокусираш и да вярваш в себе си. Когато вярваш в себе си, си способен на всичко. Хубаво е да се водим от пример, да се учим, да разговаряме с други жени и да обменяме опит. Важно е идеите ни да бъдат чути, тъй като често се срамуваме да говорим, а имаме нужда да изразяваме себе си, да повдигаме увереността си на добри тийм лидери. Не бива да се страхуваме.

Как се справяте с това да сте успешна и в професионално, и в личностно отношение?

През 2020, станах майка. Дъщеря ми е на 9 месеца. С пандемията и работата от вкъщи, беше цяло предизвикателство да се справя с времето си, докато отглеждам бебе. Като майка трябва да си много организирана. Трябва да имаш добре подготвен график, да изградиш рутина с детето си, да си търпелив, тъй като всеки ден е различен. Имаш нужда да си подредиш приоритетите, тъй като не можеш да правиш всичко едновременно. Когато седнеш пред компютъра, трябва да си изцяло фокусиран. Вниманието върху нас самите е важно, понеже станеш ли майка, често забравяш за себе си като жена. Всеки ден е ново предизвикателство и непрекъснато търся най-добрия начин да се справя с нещата. Смятам, че всеки миг трябва да се изживее и всяка минута и секунда с близките ти да бъде оценена.

Какво Ви вдъхновява напоследък?

Тази година се вдъхнових от книгата на Тара Уестоувър, “Educated”. На 100% идентифицирах протагониста на историята като себе си. Тара споделя историята си за това как обучението променя живота й, променя начина й на мислене, кара я да расте и да достига височини, които никога не е до този момент. Има проблеми, свързани със семейството си и религията, но когато започва обучението си, преоткрива друг свят, за който не е и подозирала. Харесва ми начина, по който създава историята и обяснява как е открила собствения си глас: “Животът ми бе чертан от други хора от мое име. Гласовете им притискащи, пълни с емпатия, абсолютни. Никога не ми е хрумвало, че моят глас би бил толкова силен колкото техните.” Животът ти не бива да бъде чертан от другиго, затова не оставяйте другите да коват съдбата Ви. Вярвам, че трябва да открием собствения си глас и да бъдем чути. За мен, обучението е круциално и за мъжете, и за жените. Без него сме изгубени. То е единствения инструмент, с който можем да счупим бариерите.

Любима дреха?

Спортни дрехи.

Високи или ниски обувки?

Ниски обувки.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Не обичам да се гримирам.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Мобилен телефон.

Любим цвят червило?

Не се гримирам.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , ,