23 април, 2024

Тодор Сбирков е COO на TelebidPro. Повече от 15 години работи в областта на Софтуерната индустрия и се определя като сериозен фен на финансовите технологии. Неговият солиден опит в ИТ областта е насочен в различни направления като разработка на софтуер, Business Development, Software Project Management и FinTech. По образование е Master of Business Administration и Master of Science.

Кои са трендовете на финтех пазара в момента?

Финтех пазарът се развива бързо в областта на кредитирането и разплащанията. Те са двигателят, който движи сектора. Виждаме как с всяка година плащанията стават все по-бързи и евтини. От друга страна е бързото развитие на различните инвестиционни платформи, които вече са толкова достъпни, че всеки човек с няколко клика може да инвестира в каквито активи иска и разбира се, не на последно място е вълната на блок- чейн технологията и в частност криптовалутите, които изригнаха през последните 6 месеца. И вероятно тази тенденция ще продължи и през следващите години в контекста на нарастващата дигитализация и нарастващото търсене на online финансови услуги вследствие на COVID кризата, която ускори процесите на цифровизация.

Как определяте развитието на българския финтех пазар в последните години и на какво се дължи то?

В България следваме световния тренд, макар и с малко забавяне. Последните години на пазара навлезнаха големи компании от банковия, небанковия и телекомуникационния сектор, което позволява финансовите услуги да станат все по-масови.

Къде се намира България на световната Fintech сцена, като качество на компании, иновации и технологии?

Вярвам, че финтех пазарът в България набира скорост. Въпрос на време е, защото има инвеститори, които са готови да инвестират …, но си мисля, че е необходимо малко по-силно “лепило”, което да свързва различните общности – инвеститори, софтуерни компании, маркетинг специалисти, интересните идеи и хората, които могат да изведат продуктите на големите пазари.

Може ли в България да станем свидетели на финтех “unicorn” и какви биха били определящите фактори за това?

Би могло, разбира се. За всеки участник във веригата факторите са различни. Например за една финансова институция, която има идеи, финансиране и контакти, може да й липсва know-how в областта на разработка на софтуер и софтуерни продукти. От друга странна, има отлични софтуерни компании, които имат know-how, но са заляти от поръчки и печелят добре, и не търсят предизвикателства или не им се рискува с нови проекти, или пък ако има горните два компонента, липсва управленският опит и маркетинг специалисти, които да изстрелят продукта и т.н. Трябва повече и по-здраво “лепило”, което да залепи различните елементи на един продукт и ще се получи.

Кои са най-търсените финтех позиции на пазара?

Всички. Всяка позиция и звено са важни, и се допълват.

Кои са най-големите security предизвикателства пред Fintech индустрията и повишават ли те изискванията на софтуерната разработка?

Сигурността е критичен фактор в индустрията и тя е основен приоритет пред софтуерните екипи, но сигурността не е само в разработката. Тя е навсякъде. Скоростта, с която навлизат технологиите в ежедневието ни е толкова голяма, че хората нямат възможност да си изградят култура на ползване на различните услуги. И в това направление е едно от предизвикателствата пред сектора – как да се намери балансът между сигурността и функционалността на продуктите, така че те да останат сигурни, без това да затруднява
потребителите.

Цялото интервю с Тодор Сбирков е част от специалното издание на DevStyleR „Fintech:: Възходът“ и може да бъде прочетено на следния ЛИНК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author