18 април, 2024

3 полезни съвета за всеки начинаещ софтуерен инженер

 

От: Емил Живков, софтуерен инженер, Ocado Technology София

Ако четеш тези редове, значи си софтуерен инженер в началото на своя професионален път. И постоянно си изправен пред предизвикателства от всевъзможно естество, като нова обстановка, нови колеги, с които трябва да се сработиш, нови правила и култура, а често, за капак на всичко, имаш задължения и в университета, които ангажират времето и съзнанието ти.

Знам всичко това, защото и аз, като много други, започнах професионалния си път преди 3 години, като стажант в IT сферата, докато учих в университета. И съм наясно, че никак не е лесно. На този етап вече имам натрупан опит зад гърба си и бих искал да споделя няколко ценни за мен урока, които ми помогнаха да стартирам уверено и на чиято база не спирам да се развивам. С това се надявам да помогна и за твоето израстване като инженер.

#1 Опознай колегите. Те са твои приятели!

Не се колебай да общуваш с колегите си на всеобхватни теми и далеч не само по технически въпроси! Говори с тях и споделяй личните си интереси, хобита, какво ново се случва покрай теб, какви планове и мечти имаш, какво те вдъхновява, какво те затруднява – бъди 100% открит и споделяй. И на свой ред се интересувай от тях.

Създалата се неформална и приятелска атмосфера неминуемо се отразява върху начина, по който работите заедно всеки ден. Отразява се в много, много положителна светлина! Сериозна грешка, която млади, току-що стартирали програмисти допускат е, че се хващат прекалено сериозно за техническите аспекти на работата и забравят личната комуникация и човешките взаимоотношения. Работата на един програмист е тясно свързана с екипа, а един екип работи добре, когато хората се чувстват добре един с друг и могат да комуникират открито.

Дори и да не се харесвате със всички ваши колеги, това не значи че не можете да си помагате и да учите заедно. Всеки човек има уникален поглед и методология. Търсете това което ви обединява и това което можете да научите един от друг. Дори и колегите, които са по-трудни за общуване, могат да ви научат на умения, които по-късно да са безценни за вас. Не позволявайте на егото ви да ви пречи да се развивате, тъй като редовно в началото на кариерата то е основна преграда, през която всеки един от нас трябва да може да преодолее.

Това води до изграждането на доверие, което става по-силно с времето. Именно доверието е една от основните ценности, която имаме в Ocado Technology и колкото повече я изграждаме, толкова повече имаме възможност да бъдем автономни, което е и друга много важна ценност за нас. В резултат, екипът започва да се справя добре с все по-сериозни предизвикателства, и така ти ще имаш възможност да трупаш ценен професионален опит.

#2 Проактивност

Въпроси, въпроси, въпроси! Няма глупави въпроси! Задавай ги по много и не се страхувай от това!

Когато започва първата си работа, човек често се озовава в центъра на вихрушка от емоции, очаквания, стремежи, възможности и какво ли още не. В такъв момент е възможно да блокираш, да не си в 100% топ форма и да мислиш, че няма накъде да се обърнеш – било то, за да споделиш или да поискаш съдействие. А това не е така!

Ако си стигнал до този момент, може би усещаш сериозно напрежение, което обаче не само ще повлияе на твоята работа, но и на представянето на целия екип.

Един от основните инструменти за преминаването на тази фаза е задаването на въпроси. Не мисли, че трябва да се справиш с всичко сам! Попитай хората около теб кои са нещата, които могат да помогнат за личностното ти развитие и за развитието ти като програмист. Попитай колега как да се държиш на срещи, какво да направиш, за да станеш по-добър в дадена област, попитай хората с повече опит за съвет относно задание в университета, помоли за помощ със задача, или направи един “pair programming” заедно с колега! Колаборацията е също сред основните ценности в Ocado Technology. Да работиш с колега ти дава възможност да учиш и постигаш много повече, отколкото когато си сам.

Също така е важно да имаш смелостта да поемаш ангажименти, задачи и нови предизвикателства. Старай се да ги спазваш и по този начин екипът ще започне да разчита на теб и ще се породи взаимно доверие, че ти си там, за да се развиваш, но и за да бъдеш равноправен партньор, на който може да се разчита. Усърдието и дисциплината, които проявяваш в процеса, няма да останат незабелязани.

Друг важен компонент на проактивността е приемането и даването на обратна връзка. Не се притеснявай да организираш срещи със своя Team Lead или с колега, за да поискаш обратна връзка. Това е един от най-добрите начини да научиш какво да надградиш. Да си гъвкав и да се развиваш е част от дългия път на топ инженерите.

#3 Учи нови неща постоянно. Не спирай!

Да си мислиш, че няма какво повече да научиш, говори, че наистина си “junior”, а в Ocado Technology вярваме, че винаги можем да сме по-добри. За да се развиваш като програмист, следва да си в крак с всички новости и технологии, да се обучаваш постоянно. Това, което беше вчера, утре е различно! И нямам предвид да се обогатяваш само в сферата, в която вече си добър. Напротив, трябва да засягаш различни направления в софтуерното инженерство и да се опитваш да учиш повече и повече.

Перфектен начин за това е да следиш различни групи онлайн, да получаваш бюлетини и да си в крак с обучения, курсове и bootcamp-ове, които се водят.

Понеже силно вярвам в споделянето и получаването на знания, пиша тези 3 насоки за всеки, за който опитът ми може да е полезен. В този ред на мисли, бих искал и да те поканя да се запишеш в обучение, в което ще бъда ментор и не за първи път в живота си ще предам знанията нататък. И имам удоволствието да съм ментор в предстоящия безплатен Ocado Technology Bootcamp, създаден в партньорство с x8academy, специално за студенти и софтуерни инженери, намиращи се в началото на кариерния си път. Обучението дава всички необходими знания за солиден старт в софтуерното инженерство, като комбинира теорията с практиката.

Виж повече тук и се регистрирай за участие в Ocado Technology Bootcamp.

Емил Живков е софтуерен инженер в Ocado Technology Sofia и всеки ден допринася за създаването революционни технологии в сектора с онлайн търговия. Има 3 години професионален опит и силно вярва в израстването, чрез споделяне на знание. Той има бакалавърска степен от ФМИ, специалност “Софтуерно инженерство”. Докато е студент не се ограничава до лекциите в университета, а преминава през редица академии и курсове, които обогатяват техническите му познания. Дори една от академиите дава начало на професионалния му път. Днес той е ментор в първия по рода си Ocado Technology Bootcamp и иска да подаде ръка на новоизгряващите таланти в софтуерното инженерство, защото знае какво е да си един от тях.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,