20 април, 2024

Стефан Цанев започва да се занимава със софтуерна разработка още в началото на деветдесетте години, когато разработва игри с BASIC и PASCAL в различни кръжоци в Стара Загора. Той натрупва теоретични знания по време на следването си в Georgia Institute of Technology в САЩ, където завършва с отличие бакалавърската си степен в специалност “Компютърни науки”. По-късно се дипломира в MBA програма „Финанси“ в University of Sheffield, където добавя експертиза към своите лидерски умения. Като Country Manager for Bulgaria и VP of Operations в МенторМейт, Стефан има две основни роли. Първата от тях е да ръководи компания с 600 водещи специалисти, които предоставят успешни софтуерни решения при стопроцентова удовлетвореност на клиентите. Втората е да се грижи за това МенторМейт да е най-доброто място за работа сред софтуерните компании в региона.

Как оценявате заплатите в ИТ сектора в сравнение с други индустрии в България?

Заплатите в сектора определено са над повечето, ако не над всички други индустрии в България.

Нараснал ли е стандартът в заплащането в последните 5 години?

Наблюдението ми е, че нивата на заплатите в сектора се покачват с 8%-10% през всяка от последните 5 години.

На какво отдавате факта, че ИТ секторът става все по-популярен сред обществото и привлича много млади хора? Фактор ли са заплатите и стандартът, или силно влияние има и възможността за кариерно развитие?

Определено смятам, че младите хора са привлечени предимно от стандарта на заплащане и добрите условия на работа, а на второ място – от стабилността и растежа на сектора.

Смятате ли, че бенефитите в ИТ индустрията са прекалено завишени, така че да служат като основен инструмент за привличане на кадри?

Не смятам, че бенефитите в индустрията са основен инструмент за привличане на кадри – те са по-скоро очакване и стандарт при всички компании.

Каква е максималната заплата, която може да се достигне от един ИТ специалист според вас? Кои позиции или технологични области са най-добре платени?

Има специалисти в България, които са на много високи и отговорни позиции, както и такива, които работят директно с фирми в чужбина.

Ще растат ли още заплатите в софтуерния бранш или е достигнат таван?

Неминуемо растежът няма как да продължи завинаги (изключвайки сценарии за висока и продължителна инфлация). Същевременно е трудно да се каже каква е точката на пречупване. Според мен растежът ще продължи докато има недостиг на кадри.

Според вас вдигането на максимално осигурителния доход ще повлияе ли негативно върху ИТ сектора и заплащането?

Всяко вдигане досега се е случвало в последния момент и определено не е повлияло позитивно върху сектора. Много хора не приемат увеличаването на данъчната и осигурителна тежест като нещо необходимо и нормално и по-скоро биха очаквали нетното им възнаграждение да се запази при една такава промяна.

Има ли разлика в заплащането на специалистите между София и другите градове в България? На какво се дължи?

Около половината от нашите колеги в България са извън София, като имаме офиси в страната от 2012-та година. Не сме забелязали съществена разлика в заплащането.

Има ли разлика в заплащането на мъжете и жените в сектора у нас и по принцип в световен мащаб?

Голяма част от колегите ни са жени. Моите наблюдения са, че в сектора такава разлика няма.

Има ли промяна в заплащането и в допълнителните придобивки, вследствие на пандемията COVID-19?

Много компании, включително и ние, преосмислихме пакета на придобивките и ги адаптирахме заради повечето дистанционна работа. Например ние въведохме гъвкав модел на придобивки, където всеки колега из-
бира от кошница такива. Последната придобивка, която въведохме, е издаване на електронен подпис на всички, с цел да подкрепим извършването на повече дейности онлайн.

Ще променят ли компаниите от бранша политиката си за формиране на възнаграждения в следствие на това, че се предвижда работата от вкъщи да продължи като тренд? Как се променят? Чували ли сте за интересни практики по темата?

Не смятам, че в България ще се промени нещо. Това, което големите технологични гиганти в САЩ правят или обмислят да правят, е да коригират възнаграждението спрямо местоживеенето с оглед цената на живота и специфичните данъчни политики в различните щати, но това при нас не е фактор.

Как се случват повишенията в условията на пандемия? Как се оценяват служителите? Променят ли се сроковете и сумите?

Не мисля, че нещо се е променило. Разликата е, че разговорите, свързани с представянето и възнаграждението, се случват онлайн.

Какъв е новият тренд, който забелязвате? Какво да очакват заетите в индустрията?

Новият тренд е на все по-голямо отваряне на всички страни към световния пазар, съчетано с намаляването на значението на физическия офис. Според мен повече хора ще работят за компании извън страната, в която живеят и ще изберат да живеят по-далеч от големите градове.

Други интересни коментари и интервюта със специалисти от ИТ сектора са налични в специалното издание на DevStyleR „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което можете да прочетете ТУК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author