23 април, 2024

Явор Митев е Senior Android Developer в Acronis. С него разговаряме за стандартът на заплатите и бенефитите в България, които той определя като прекалено висок, но и не отрича, че липсата на кадри ще доведе до още растеж.

Как оценявате заплатите в ИТ сектора в сравнение с други индустрии в България?

Много високи.

Нараснал ли е стандартът в заплащането в последните 5 години?

Със сигурност. Когато започвах работа преди 5 години, над 5К за senior не беше особено лесно според думите на мои колеги. Даже почти таван. Сега mid level се сърдят на толкова, което е леко абсурдно според мен. А дори и с инфлацията пак има покачване. Да не говорим, че в България повечето заплати в други индустрии не могат да покрият дори и инфлацията.

На какво отдавате факта, че ИТ секторът става всепо-популярен и привлича много млади хора? Фактор ли са заплатите или влияние има и възможността за кариерно развитие?

Само и единствено заплатите. Хората, които се интересуват от програмиране и т.н., са си същата бройка. Но тези, които са чули, че “има яко кинти“, са повечето, които дават приръст. Да, има и хора, които наистина искат да учат, да се развиват и наистина им е писнало от тяхната професия, но за всеки 1 такъв, има още 10, които искат да изкарат курса за 3 месеца и казват “после, аз като започна да работя, ще се науча. Но сега е важно да започна да изкарвам пари.

Смятате ли, че бенефитите в ИТ индустрията са прекалено завишени, така че да служат като основен инструмент за привличане на кадри?

Мисля, че са си нормални. Просто в другите сфери е много зле положението. Аз честно казано не виждам нещо специално в бонусите на фона на самите заплати.

Каква е максималната заплата, която може да се достигне от един ИТ специалист според вас? Кои позиции и технологични области са най-добре платени?

Колко струва една кола? Като цяло гледам, че в последно време може спокойно един добър Senior да взема 7К. Или поне така изглежда от офертите, които виждам. Всичко под това са фирми, които трябва доста да се помъчат с други неща. Иначе виждам, че изскачат и не малко предложения и за повече. Чувам, че някои DevOps са започнали да се оплакват и на още по-големи заплати. Но там се изискват много много обширни зна-ния. А и моя опит все пак е с Android и Java, а езикът има значение. Колкото повече се насочваш към HTML и CSS – заплатите падат.

Ще растат ли още възнагражденията в софтуерния бранш или ще достигнат таван?

Ще растат. Просто няма хора. Всъщност има, но не и технически… Да, всеки търси 10 характеристики в един програмист, но в момента, лично мое мнение е, че на първо място се гледа дали има пулс. Когато това излезе от топ 5 в критериите, тогава и заплатите ще започнат да падат.

Според вас редно ли е компаниите да обявяват заплатата за дадена позиция още в обявата и защо?

Нямам мнение по въпроса. Има прекалено много фактори Да, за мен е по-ок да знам колко би била заплатата, но пък може това да ми носи минуси в неща, за които въобще не съм се сетил. Но нека погледнем обратния въпрос – редно ли е един човек преди първото интервю да каже колко пари търси? Все пак това е труд, който продаваш. Различният труд струва различна цена. Ако искат “около”, тогава и компания да каже “около”. Едната страна е в позицията да оцени един труд преди да разбере какъв ще е, а другата след това. Не е честно
със сигурност. Защото и за фирмите ще е кофти да кажат, че дават 5000 лв. за дадена позиция, но след интервюто да е друго – “Абе всъщност на теб бихме ти дали 4400“. Кой ще иска да работи, като получи негативна оценка?

Други интересни коментари и интервюта със специалисти от ИТ сектора са налични в специалното издание на DevStyleR „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което можете да прочетете ТУК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author