19 април, 2024

Анализаторската фирма Gartner прогнозира, че до 2024 г. 80% от ИТ продуктите и услуги, ще бъдат създавани от хора, които не са разработчици. Това ще бъде възможно, благодарение на все по-навлизащите Low-code и No-code технологии.

Примерите за подобни технологии, които ще се налагат все повече, са Honeycode на AWS, Microsoft Power Platform, Appsheet на Google и продукти като Appian, ServiceNow и Zoho.

Пандемията и недостигът на разработчици засилиха тенденцията към Low-code разработване, което предоставя на бизнес потребителите инструменти за създаване на специфични за бизнеса мобилни или уеб приложения, свързващи се с spreadsheet таблици, бази данни и др.

Освен това, има налична промяна – все повече бизнес потребители, а не ИТ отдели, закупуват софтуер от SaaS доставчици. Според Gartner, разходите за ИТ от различните бизнес групи към момента са 36% от общия официален ИТ бюджет.

ZDnet предават, че според Раджеш Кандасвани, вицепрезидент по проучванията в Gartner, на дигиталният бизнес все повече се гледа като на колективен спорт, а не на отделна задача единствено за ИТ отделите. Или поне е така в погледа на изпълнителните директори на компаниите.

Ръстът в дигиталните данни, инструментите за low-code разработка и разработката с AI асистенция, са сред многото фактори, които демократизират технологичната разработка отвъд ИТ специалистите,“ казва Кандасвани.

Малко вероятно е low-code да убие търсенето на професионални разработчици, които знаят как да пишат код на C ++, JavaScript и Python. И наистина, именно търсенето на тези специалисти продължава да бъде изключително голямо, а това е част от причината, поради която компаниите се насочват към алтернативни възможности, твърди се в ZDnet.

Gartner отбелязва, че пандемията е създала търсене на продукти и услуги извън ИТ отделите. Прогнозира се, че до 2023 г., от продукти, които не са съществували преди пандемията, ще бъдат генерирани приходи от 30 милиарда долара. По-бързото внедряване на облачни услуги, дигиталната трансформация и отдалечената работа и поддръжка, отварят много възможности за интеграция и оптимизация.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author