23 април, 2024

Боян Антонов е General Manager на Coherent Solutions от регистрацията на българското дружество на компанията през 2018 досега. Зад гърба си има над 19 години опит в предоставянето на услуги, управлението на проекти и техническото консултиране в сектор ИТ, банково дело и микрофинансиране. Има широки познания за бизнес и оперативни процеси във финансовите и ИТ сектори в България, Европа, Африка, Азия и Латинска Америка.

Как оценявате заплатите в ИТ сектора в сравнение с други индустрии в България?

Разбира се, има разлика в заплатите в ИТ бранша спрямо много от другите сектори. Българските ИТ специалисти са търсени, високо ценени и също така високо платени. Има и други индустрии в България, в които заплатите са във високите нива. Енергетика, включително производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия, горива, финансови и застрахователни дейности, са пример за други такива високо платени сектори.

Нарастнал ли е стандартът в заплащането в последните 5 години?

В България има тенденция за нарастване на заплащането във всички сектори. В ИТ сектора също. Нарастването е различно в различните профил, като има и голяма динамика в търсенето, съответно и в заплащането на различните специалисти. Все по-често се наблюдават периоди, в които дадена технология става доста популярна и търсена, което предизвиква ръст във възнаграждението й, докато други профили остават на заден план – в застой или леко намаляване на нивата на заплащане дори. Но общо за сектора определено има  увеличение през последните 5 години.

На какво отдавате факта, че ИТ секторът става все по-популярен сред обществото и привлича много млади хора? Фактор ли са заплатите и стандартът, или силно влияние има и възможността за кариерно развитие?

Настоящето и бъдещето ни е обвързано с технологиите, с глобалната свързаност и интерактивните занимания. Все повече индустрии се свързват пряко със софтуерни и хардуерни решения. Съвсем естествено е и популяр-ността на ИТ сектора да расте, за да отговори на тези нужди. Факторите за това са много и определено включват заплатите и кариерното развитие, но има и много индивидуални фактори, които са мотиватор за отделния човек. Личното предпочитание и интерес в областта, за мен остава като основен фактор. Не е за пренебрегване и фактът, че все повече академии и академични университетски програми са с ИТ насоченост и привличат все повече таланти,които да развиват знания и умения, и в последствие да стартират работа в бранша.

Смятате ли, че бенефитите в ИТ индустрията са прекалено завишени, така че да служат като основен инструмент за привличане на кадри?

Вярвам, че хората все повече осъзнават, че заплатата не е най-важното в ежедневната работа. В Кохирънт Сълюшънс, следваме нашата визия да направим компанията приятно и предпочитано място за работа. Бенефитите са част от това, но визията включва също работната среда, отношението между колегите, мениджмънта, възможностите за развитие (личностно и професионално), работна сигурност.

Каква е максималната заплата, която може да се достигне от един ИТ специалист според вас? Кои позиции/технологични области са най-добре платени?

Пазарът на продукта или услугите, които компаниите предлагат до голяма степен определят и максималното възнаграждение. В момента има глад за добри специалисти на практика във всички технологични области. Има поле за развитие с клауд, уеб, мобилни и дори десктоп технологии. Освен програмисти, търсени и високо платени са добрите ДевОпс специалисти, Софтуерни бизнес анализатори, QA, ИТ проджект мениджъри. Има достатъчно класации на най-ползваните езици, за да ги изброяваме и тук. За мен високите нива на възнаграждение не са производна на избор на определена технология. Постижими са за професионалисти със стабилна експертиза, без базови проуски, ползващи добрите практики и най-вече разбиращи технологията с която работят under the hood, а не просто ползващи готови решения. Всичко се развива динамично, така че за да остане човек конкурентоспособен трябва също постоянно да надгражда –да запази свеж погледа си, да е адаптивен, да следи новите трендове в областта си. За постигане на високо възнаграждение в крайна сметка освен експертизата на човека е основен и реалния му принос за проекта, личното отношение, което влага, стремежа да постигне крайната цел; по пътя да допринася със смислени решения и да държи на качество; не на последно място – да е екипен играч.

Ще растат ли още заплатите в софтуерния бранш или ще достигнат таван?

Заплатите и в момента са във високите нива за индустрията. Като част от глобалния ИТ сектор, България се състезава с региони като Индия, Азия и дори Африка; Русия и бившите съветски републики, Румъния, Полша и всички западноевропейски държави. За момента сме конкуретноспособни, като определящи са съвкупност от фактори – капацитет и качество, които нашите специалисти могат да предложат; цена на общият разход за работодателите и инвеститорите, като тук се включват цена на труда, наеми, инфраструктура, бенефити и др.; геополитически фактори. Преминаване на определени нива на заплащането в България ще отблъсне част от инвеститорите и тогава може да се очаква съответно коригиране на нивата. Глобалната икономическа криза, предизвикана от пандемията, също влияе и то двузначно. В този ред на мисли, възможно е след постигане на определени нива на заплати или друга промяна – увеличаване на данъчната и/или осигурителната тежест; политическа нестабилност и др. да станем по-малко привлекателни за инвеститорите.

Според вас вдигнето на максимално осигурителния доход ще повлияе ли негативно върху ИТ сектора и заплащането?

Ще повлияе много. Ще се отрази негативно основно върху компаниите и инвеститорите, поради увеличеният общ разход за дейностите. Данъчната стабилност и възможността за предвиждане на разходите за осигуровки е важен фактор за инвеститорите при избора на дестинация за развитие на бизнеса. Такива промени могат да повилиаят доста негативно.

Има ли разлика в заплащането на специалистите между София и другите градове в България? На какво се дължи?

Има разлика и тя се определя от цената на живот в различните градове. Отново бих казал, че заплатата не е основен фактор. След като се достигне определен индивидуален стандарт на живот, другите фактори като работен климат, среда на живот, инфраструктира, и други, стават водещи за хората. С отпадане на доста ограничения откъм локация на работа през последната година и половина, има и тенденция за изравняване на тези разлики и това се случва по естествен път.

Има ли разлика в заплащането на мъжете и жените в сектора у нас и по принцип в световен мащаб?

Важна е експертизата, опитът, без значение дали е мъж или жена. От съществено значение е каква добавена стойност дава човекът за компанията и това е водещо и за заплащането в сектора. Нямам наблюдение за разлики в заплатите базирани на пола. По-скоро има по-малък процент жени, които работят в ИТ сектора.

Има ли промяна в заплащането и в допълнителните придобивки, вследствие на пандемията COVID-19?

Пандемията COVID-19 влияе нееднозначно на ИТ сектора. От една страна е ускоряване на тренда за дигитализация на бизнеса, което, разбира се, влияе позитивно. От друга страна пандемията предизвика световна икономическа криза и удари по редица сектори, особено свързаните с туризма. Много големи компании в различни сфери също замразиха или съкратиха бюджета си за иновации и технологично развитие, стремейки се да останат финансово стабилни в кризата. Всичко това доведе до загуби и съкращения в много ИТ компании, което пък донякъде рефлектира негативно върху нивата на възнаграждение. По отношение на придобивките, в момента home office-a от придобивка се превърна в норма, а възможността за работата в офис като опция започва да изглежда привлекателна. Допълнителните дни отпуск са по-маловажни, тъй като е трудно да се използват ефективно. Работната сигурност и добрите работни процеси започват да се приемат като нещо важно, тъй като не всяка компания може да ги предложи. За щастие, при нас, както и при други компании, адаптацията беше бърза. Добре организираните процеси и канали за комуникация помагат на международните екипи безпрепятствено да преминат и дори към изцяло дистанционна работа, без това да окаже съществено значение на екипа и ефективността.

Ще променят ли компаниите от бранша политиката си за формиране на възнаграждения вследствие на това, че се предвижда работата от вкъщи да продължи като тренд? Как се променят? Чували ли сте за интересни практики по темата?

В бранша всяка компания има възможност да обмисли и изгради стратегия в отговор на текущата ситуация като при някои може да повлияе в посока на промяна, а при други не. Нямам наблюдения за ефективна подобна практика до момента. Конкретно в нашата компания работата в офис остава като опция за по-голямата част от колегите и се възприема и като добра възможност за социализация. Промените, които предприемаме са по посока на поддържане на интензивна и ефективна екипна комуникация онлайн, на улесняване на служителите по отношение на всички административни процеси, на организиране на приятни и съобразени с Ковид неформални активности онлайн и на открито.

Как се случват повишенията в условията на пандемия? Как се оценяват служителите? Променят ли се сроковете и сумите?

За компаниите, които стандартно работят в международни екипи, с комуникация и координация между няколко различни локации, дистанционното оценяване не е нищо ново, а по-скоро вече установен процес. По отношение на пандемията и повишения, срокове и суми – по-скоро всяка компания би имала собствена стратегия в зависимост дали обстановката я е засегнала или не дотолкова.

Какъв е новият тренд, който забелязвате? Какво да очакват заетите в индустрията? Например какви позиции очаквате да се търсят?

Като директен резултат от пандемията, много услуги преминаха в онлайн форма на предлагане. Атрактивният начин на представяне на продукти и услуги в Интернет, както и оптимизиран процес за ползването им стана важен елемент за много бизнеси. Това засили интереса и фокуса над мобилните и web решения. Все по-важна роля ще играят и клауд технологиите и съответно специалистите с DevOps профил. Независимо от новите трендове, както и досега, търсен и предпочитан профил за компаниите ще бъдат специалистите, които са коректни, лоялни, адаптивни на промени и развиващи своите умения.

Други интересни коментари и интервюта със специалисти от ИТ сектора са налични в специалното издание на DevStyleR „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което можете да прочетете ТУК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author