27 април, 2024

Представяме ви Антон Янчев, Виктор Горчилов, Валентин Спасов и Самуил Георгиев. Те са ученици от 12 А клас в ТУЕС и предстои да завършат своето средно образование. Ето че на финала, те ще излязат на върха, тъй като техния отбор Holdinga е големият победител от изминалото издание на HackTUES, а в очите на журито, тяхното решение CyclePath бе най-впечатляващо.

Честито за победата! Какво е усещането?

Самуил: Определено е много приятно! Преди това сме имали второ и трето място, но много се радваме, че успяхме да постигнем и победата именно в последната ни година в това училище.

Можете ли да разкажете и за продукта, с който впечатлихте журито? Как подходихте в малкото време, с което се разполагаше?

Самуил: Идеята не дойде лесно. Отхвърлихме доста други докато стигнем до тази. Основната причина да се спрем на проекта CyclePath е, че замърсяването е наистина сериозен проблем и нашето приложение може да помогне за решаването му.

Виктор: Нашето приложение е направено с React, като един потребител избира дадена точка, на която иска да стигне. Използваме Graph, с който можем да оценим всяка отсечка, спрямо оценката на потребителите. Намираме най-добрия път за дадения човек, който след това може да го оцени. Това пък ще повлияе и на оценката на другите и това, какъв път ще изберат те.

Какви технологии използвахте и как го разработихте?

Виктор: За back-end използваме Nest, а базите данни са направени с Neo4J, което позволява много build-in функции, като например за намиране на локацията на две точки в нашия Graph.

Валентин: За потребителите и рейтингите използваме Postgres релационна база данни, защото информацията в Graph базата се актуализира през даден период от време и затова пазим нашите потребители и техните зададени оценки в релационна база данни. Също, както Виктор каза, основен инструмент ни е Nest.js, което е фреймуърк за Node.js.

Самуил: Използваме OpenStreetMap, за да вземем всички точки от конкретна област, за да ги вкараме в нашия Graph, като от време на време актуализираме. На базата на тях ние намираме най-краткия път, по който човек може да стигне от дадена точка до друга.

Например за София, създава ли се маршрут, който е изцяло по велоалеен път или може да се използва и останалата градска среда?

Самуил: В OpenStreetMap има направени различни маршрути, като те могат да са по улици, през паркове, по велоалеи. На базата на това правим най-краткия маршрут. След като на дадени потребители сме дали маршрут през велоалея и те го оценят по висок начин, то започваме да предлагаме този маршрут повече и той се изкачва като ранк. Това е, защото на дадени места може да има велоалея, но тя да не е добре направена и поддържана, или да има други не добри фактори. Затова пътят се преценява на базата на оценката на хората.

Има ли нужда доизграждането на велосипедната инфраструктура според вас в София? Тъй като доста хора са недоволни от наличната.

Самуил: Определено има нужда. Нашето приложение може да покаже добрите маршрути, но за да има такива, то трябва със сигурност да се изгради добра инфраструктура. В момента велоалеите се броят на пръсти – изключително малко на брой и кратки. Единственият начин масово да се използват велосипеди в София, е да се направят повече велоалеи.

Какви предизвикателства имахте при работата? Имахте ли моменти на лека паника и стрес, например?

Антон: Не бих казал, че е имало паника. В ежедневието си един програмист се сблъсква с всякакви проблеми и ние сме свикнали да ги решаваме. Имаше доста трудности, но се справихме.

Палнирате ли да продължите работа по CyclePath?

Самуил: Преди да започнем да развиваме проекта, трябва да видим дали има кой да го използва. Ако има пазар за него, то определено бихме го развили.

А имаше ли други проекти, които ви направиха добро впечатление?

Самуил: Традиционно на хакатона имаше доста интересни проекти. С изкуствен интелект и с технологии, които все още не са навлязли. Имаше много интересен проект с едно роботче, което събира боклуците и ги разпределя. Имаше и друг, в който чрез мозъчни вълни можеш да управляваш компютър. Но все пак смятам, че наистина нашият проект бе най-добрият.

Валентин: Аз бях силно впечатлен от доброто представяне на осмокласниците. Явявам се за втора година на HackTUES, но досега не бях виждал толкова добри проекти от осмокласници.

Виктор: Според мен бяха много важни уъркшопите, които се състояха преди хакатона. Определено те се оказаха фактор за това, че отборите се справиха.

А това, че бе онлайн повлия ли по някакъв начин или вече всички са свикнали?

Антон: За нашия отбор не бе никакъв проблем. А и ние се бяхме събрали четиримата заедно в една офисна зала. Но като цяло не мисля, че провеждането онлайн е нещо, което да предизвика сложност.

Може би за това имат пръст и организаторите? Те бяха похвалени доста и от директорката на ТУЕС.

Самуил: Определено организацията бе на много високо ниво

Сега завършвате, но какви са плановете ви за след това? Имате ли идея какво ще учите?

Виктор: Аз съм решил да уча Computer Science в Нидерландия. Вече съм си избрал два университета и чакам отговор от тях. Много бих искал да се занимавам с Machine Learning.

Самуил: Ние с Антон вече работим за ИТ компания. Смятаме да продължим да работим и след като завършим. Планираме да запишем и висше, но тук в България.

Антон: В България бих искал да уча само в Софийски университет, ФМИ. Но ако не вляза там, бих учил Софтуерно инженерство в Нидерландия и вече съм подал документите.

Валентин: Аз също съм се насочил към СУ и се надявам да започна скоро работа в ИТ компания.

Предполагам, че като сте завършили ТУЕС, а и сте спечелили хакатон, без проблем можете и сега да си намерите работа?

Самуил: Това, което дава ТУЕС е напълно достатъчно, така че всеки да започне работа. Ние получаваме хем практически, хем теоретични знания. Бих казал, че като качество на кадрите, ТУЕС дори се конкурира с университетите.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author