20 април, 2024

Технологичната индустрия в Китай се опитва да се справи с икономическите несигурности покрай пандемията и търговските битки със САЩ, като състави петгодишен план за развитие. Вследствие на това ще бъдат изградени специални лаборатории и ще се създадат образователни програми, които да ускорят разработката и проучванията в сферата на AI, биотехнологиите, квантовите компютри и полупроводниците.  Планът е още през 2021 г. бюджетите и разходите за проучванията да бъде увеличен с 10.6%.

Тази информация съобщава Wall Street Journal, като надеждите на Китай са да достигнат до сериозни открития, които да променят посоката на индустрията.

Страната вече има сериозен брой технологични преимущества, като 5G достъпността, която пък ще се окаже и сериозен ключ към по-напредничави AI проучвания и продуктивност. Освен това, Китай е и сред малкото държави, които разполагат с напълно безшофьорни таксита, обслужващи реални клиенти. Това е огромен скок в autonomous driving технологията, тъй като, както знаем, много други подобни намерения в САЩ са все още в процес на разработка, тестване, технологични, социални и правни дилеми.

Но тази стъпка от страна на Китай е и отговор на рестрикциите, поставени от САЩ, към компании като Huawei и ZTE. Освен това, американците водят в много други технологични насоки, а администрацията на Байдън също разширява финансите за напредъка на 5G, AI и електрически автомобили. Китай е силно опитна в тези насоки и не може да си позволи да остава назад в надпреварата.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author