25 април, 2024

Ива Николова е HR Manager в Anakatech и ни разказва за модела на работа на компанията – какво се случва в момента, какво предстои и как Anakatech ще подходи по въпроса с ваксинирането.

Продължава ли вашата компания да е в remote режим на работа?

Това е начинът, по който работим към момента, да. Позволили сме на една малка част от колегите да посещават офиса – това са C-level мениджърите ни, HR екипа, системните ни администратори. Това се налага поради естеството им на работа – постоянно трябва нещо да се свърши и се изисква тяхното присъствие, което се случва при всички съображения за сигурност, разбира се. Но като цяло колегите работят remote. Дори много от тях не са в София, а са се завърнали по родните си места.

А смятате ли да върнете всички в офиса, при т. нар. масово ваксиниране?

Разбира се, обмисляме такъв вариант. Напълно сме убедени, че новата нормалност ще позволи голяма гъвкавост за това как и откъде ще се работи. Но сме сигурни, че сред колегите ще има много такива, които биха предпочели да продължат работата си дистанционно. Има и голяма част от колегите, които нямат търпение да се върнат в офиса. Това, което предвиждаме е превръщането на офиса в един co-working space, в който всеки ще може да запазва свое работно място. Вече няма да има определено такова, на което вреки да знае, че седи. По-скоро ще има оборудвани работни станции, на които всеки ще може да се включи и да работи, стига да желае. За нас е важно да разполагаме с поне едно място разстояние между бюрата, защото все пак офисът ни е open space.

Планирате този co-working модел за след ваксинация или по принцип?

Обмисляме да преминем към такъв модел, да. Но фактът, че не сме ваксинирани още крие огромен риск. Поради тази причина го планираме в рамките на следващите 6 месеца, най-рано.

Имате ли фирмена политика или кампания, спрямо ваксинирането на всички служители?

Когато разбрахме, че компаниите могат да организират ваксинации за своите служители, веднага задвижихме нещата в тази посока. Разбира се, изисква се време и да намериш правилните контакти. Важното е, че успяхме да организираме желаещите колеги за ваксинация, при това с ваксина по наше желание. Очакваме доставката. Също така, следим с интерес какво се случва, защото имаме колеги в Израел, а там са много напред с ваксинациите. Така получаваме обратна връзка за ефекта след втората ваксина.

В израелския офис са ваксинирани всички служители?

Не всички, но голяма част.

А как се случват нещата там?

Там е с държавно решение, по списъци. Най-напред са започнали от най-възрастното население и постепенно към най-младото. Но работодателите не организират ваксинации.

Има и случаи, в които компаниите задължават всичките си служители да се ваксинират. Смятате ли това за редно?

Определени не мисля, че е редно. Това е личен избор и не би следвало работодателят да се намесва. Не можем да задължим никого да си направи подобна ваксинация, особено имайки предвид това, че вероятно има много хора, желаещи да се ваксинират, но не могат поради някакви причини като алергии, например. Но това, което работодателите могат да направят, е да включат служителите в специална групова застраховка за COVID. В пакета ни за допълнителното здравно осигуряване, например, се позволява PCR тест, покрит от фонда, но назначен от лекар. Освен това предлагаме и възможност за виртуална консултация с лекар. Разбира се, не е единствено по COVID тема – всеки колега може да използва тази услуга и да направи поне предварителна консултация със специалист.

Попитах за задължаването на служителите за ваксинация, защото не е само в третия свят и близкия изток. Излиза информация, например, че и компании във Великобритания го обмислят.

Това е в нарушение на всякакви етични правила. Но друг е въпросът, дали правилата на компанията ще позволява на хора, които не са ваксинирани и не са боледували, да посещават офиса. Тук пък се нарушават правата за свободно движение на хората и темата ще бъде доста деликатна.

Предполагам най-добрият модел се оказва гъвкавият. Тревожат ли ви новите вариации на COVID? Твърди се, че ваксините помагат срещу тях, същевременно няма достатъчна времева база за по-конкретни данни…

Лошото е, че цялата комуникация тук ще се върти около спекулации. Няма как да знаем какво ни очаква. Не знаем колко силен ще е този вирус и колко често ще се разболяваме от него.

А какво смятате за въвеждането на постоянен remote режим, както направиха компании като Microsoft и Facebook? Вървим ли към такъв модел?

Тук говорим за изцяло промяна на политиката. Вярвам че светът се променя и се дигитализира. Особено в ИТ компаниите, където тази възможност е напълно реалистична, постижима и самите колеги са свикнали на подобен тип работа. За нас не е нещо ново и вярвам, че тази тенденция ще се запази. Да, колегите ще идват по-малко в офисите, но все пак не мисля, че ще се стигне до етап, в който всички да работят дистанционно. Ние сме социални личности и контактите липсват най-много. Това е нещо, което е хубаво да запазим. Забелязвам и че колегите имат нужда от социализиране. Нека не забравяме и нещо друго – ние, а и другите компании на пазара се разрастваме постоянно. Наемайки нови хора, то въвеждането в работата е много по-предизвикателно, когато е изцяло онлайн. Винаги ще е по-лесно, когато хората се виждат, могат да си поговорят и предават знания очи в очи. Например в момента трябва да си запазите специално среща онлайн с ментора си, за да уточните дадени детайли, докато в офиса е много по-лесно. Можете да го срещнете и до кафе машината и да поговорите или просто да се обърнете за съдействие от колегата до себе си.

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author