25 април, 2024

Виктор Раковски е Country Recruitment Manager на Reed Specialist Recruitment за България, като последните му 10 години са изцяло свързани с компанията. С него разговаряме по интересна и нашумяла тема – ИТ компаниите и ваксинациите срещу COVID.

Каква е ситуацията при вас с remote режима? В офис ли работите или спазвате гъвкав график?

Ние сме изключително малък екип в България и по принцип сме свикнали с remote режима в последните години, защото позициите, по които работим налагат това. Работим със специалисти от цяла България и така или иначе е трудно да ги докараме до София само за едно интервю. Използваме телефони, Zoom и всичко налично.

Значи не ви е шокирала ситуацията с COVID?

По принцип нашият бранш в последните години се дигитализира доста сериозно, включително и нашата компания майка в Лондон. Направихме някои много добри онлайн платформи за интервюта с различни guide-ове и други функционалности. В тази връзка, за нас един локдаун не е нещо, което директно влияе на бизнеса. Може би за кандидатите бе по-шокиращо преди 2, 3 години, когато разбираха, че интервюто ще е дистанционно. Учудваха се и питаха “няма ли да дойдем до офиса”. В тази връзка е имало и хора, които са искали да се появят на място за интервю, при което сме им казвали, че няма нужда.

При масово ваксиниране смятате ли да върнете служители на работното място?

На този етап въобще не смятаме такова нещо. Това може да е единствено при тяхно желание или някаква нужда. Но всеки може да си върши чудесно работата дистанционно и секторът, в който работим така или иначе е дигитализиран и не се налага никакво физическо присъствие, както в друг бранш, да кажем.

А как стои този въпрос в компании, с които работите?

Те споделят своя опит, че не биха организирали масово ваксиниране, след което част от служителите да могат да се върнат. Тук говорим за ИТ бранша. Но що се отнася до техническите специалности – тези, които се занимават с микроконтролери, embedded системи, фърмуер и т.н., то при тях се изисква присъствие в офиса, защото те разработват самите платки за електронните устройства. Това няма как да се работи от вкъщи. Съответно, те в момента са забързали много този процес на масова ваксинация – организиране на групова такава. Процесът при тях е в ход.

Смятате ли, че производителят на ваксина е от значение? Има няколко вида и към някои се гледа по-скептично. Вие споделяли ли сте помежду си или с клиенти тези въпроси?

Споделяли сме, но като цяло в България по принцип има скептицизъм към ваксинирането. Например, в нашата компания в Англия са се ваксинирали изцяло с AstraZeneca, като там имаме около 2000 служители. Те имат договор с Оксфордския университет, откъдето черпят информация от първа ръка, както се казва. Смятам, че ако има някакви проблеми или по-сериозни странични ефекти, би следвало първо хората от Англия да споделят за тях

Не е имало физически мутации?

В никакъв случай. Щяхме да знаем, защото получаваме информация всяка сутрин, имаме прес релийз и т.н. Съветвам хората да бъдат абсолютно спокойни.

Но всички от тези 2000 души са били ваксинирани?

Не, това ни е само общият брой. В момента се управлява кампания по масова ваксинация, но все още не е избрана конкретна болница, защото офисите ни са из няколко региона и вероятно нещата ще се случат на регионален принцип. Това е отговорност на регионалните мениджъри.

А трудно ли се организира един цял офис да се вреди за ваксини? Лесни ли са механизмите и административните стъпки? Предполагам, в Англия е по-организирано?

Вече имахме такъв случай, в който офисът ни в Бристол се ваксинира. Регионалният ни мениджър там сключи споразумение с местната болница. Без да се чака и да има опашки, а в конкретен ден и конкретен час. Над 80% от служителите там се ваксинираха без ходене до личен лекар, без записване и чакане. Но пак казвам – това се случи с който желае, никой не е бил задължаван.

Това май е най-важното – да е лесно и достъпно.

В Англия са изключително толерантни в това отношение. Реално, регионалният мениджър се споразумява с местната болница да се отдели определено време за служителите и това е. По-скоро е въпрос на желание и мотивация.

А смятате ли за редно една компания да задължава всичките си служители да се ваксинират? Как се процедира ако някои откажат. Вече има такива случаи в компании.

И при нас достига такава информация и това важи за страни от третия свят основно. Там може да има проблем ако има служители, които отказват да се ваксинират. По мое мнение и според опита, който имам, рано или късно един такъв служител може да бъде освободен, за голямо съжаление. Но определено не смятам, че трябва да е така. Хората имат различни причини, поради които не биха си поставили ваксини, но в крайна сметка това е техният избор. Да бъдат накарани 100% от служителите да се ваксинират е най-малкото смехотворно. По-скоро трябва да се търси 80-90% имунизация. В противен случай се нарушават изконни права. Дори няма как да издадем такъв документ – той би бил неоснователен и в нарушение на човешките права. От правна гледна точка няма как да стане. Но фактът, че до нас достига таказа информация, значи че някъде се случва.

Какво се случва ако масово се ваксинират всички, но ваксината трае 6 месеца? Следва нова доза докато не изчезне вирусът?

Ние очакваме ваксината да действа поне 6 месеца. Оптимално между 6 и 12 месеца, а след това да се превърне в нещо като противогрипната ваксина – всеки да има право да си постави такава, докато вирусът не изчезне. Но реално все още нямаме данни, тъй като няма и три месеца откакто има ваксинации.

А колкото до новите вариации на коронавирус – тревожат ли ви?

Тази информация е винаги тревожна. Виждаме, че има бразилски, британски, южноафрикански и т.н. Тревожно е, защото човек не знае с какво се сблъсква. Доколкото ваксината действа и на тези мутации, би трябвало да има една по-спокойна работна среда.

При вас следва ли се по-обща корпоративна политика или нещата се случват повече на регионално ниво?

Когато са се подписвали такъв тип договори – service-level agreement, то тогава не е имало коронавирус. Поради тази причина в тях не фигурира такава ситуация и следва всеки един офис да функционира спрямо местното му законодателство, данни и климат в момента. Един глобален договор нямам как да ни задължи да спазваме правила, които се спазват в Англия, например, по отношение на COVID.

А как ще коментирате Big Tech компаниите, които разрешават на всички да работят дистанционно по принцип? Присъствието в офис не е задължително.

Това е тенденция, която се следи от много други компании, следи се и тук в България. Има много компании, които въобще не обмислят връщане в офиса. Но трябва да отворим скоба за тези компании като Facebook, в които се работи със софтуер. За много други компании от технологичната индустрия нещо подобно е невъзможно, както споменахме – такива, които работят с хардуер. Но можем да забележим, че каквото се случва с големите компании, се случва и в по-малките. Така е и с държавите.

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author