20 юли, 2024

Технологичният сектор е сред най-привлекателните и предоставя големи и разнообразни възможности за развитие, в чиято основа е заложено програмирането. Същевременно сегашното поколение ученици е първото, което изцяло израства заобиколено от една технологична и дигитална среда, а това определено оказва влияние и върху повишения интерес към технологиите и технологичните професии. Бъдете с нас на 11.02.2021 г. от 15:00 ч., когато в рубриката “На Живо” ще разгледаме темата “Младите таланти в програмирането” и ще обсъдим новите възможности, новото поколение и ИТ образованието, с помощта на нашите гости Димитрина Тодорова, Петър Шарков и д-р Вяра Богатева!

Димитрина Тодорова е директор на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в град Бургас. Младото училище е първо по рода си за морския град и успешно привлича множество младежи, ориентирани към професиите на бъдещето.

Петър Шарков е CEO на Училищна Телерик Академия, която изгражда следващите поколения програмисти и дигитални лидери. Той отговаря за дългосрочната стратегия за
развитие на програмите, както и за ключовите партньорства с образователните институции и бизнеса.

Д-р Вяра Богатева е образователен директор на SoftUni Kids и работи в сферата на образованието над 10 години, половината от които мениджър на интернационални образователни инициативи. SoftUni Kids цели да докосне децата до света на информационните и дигитални технологии.

Тримата гости на рубриката са тесни специалисти в сферата на образованието и то конкретно с насоченост към образованието на най-новите поколения програмисти.

С тяхна помощ ще разгледаме някои основни аспекти от “Младите таланти по програмиране”, като например:

  • Как се привличат децата към технологиите и конкретно към по-задълбоченото им изучаване?
  • Как се изграждат най-правилно образователните програми и с кое е най-добре да се стартира?
  • Може ли доброто технологично образование в по-ранни възрасти да изключи необходимостта от университет?
  • Как се разбира, че даден ученик има сериозен потенциал в ИТ сферата? Кои са характеристиките?
  • Какво е участието на родителите в обучението на децата? По принцип тяхната роля е обратна – да ограничат технологиите от възпитанието.
  • Популярно е мнението, че програмистите са асоциални. Как се поддържа доброто ниво на социалност сред децата и крие ли опасности израстването в технологична среда?
  • Каква е ролята на държавата и бизнеса? Подпомагат ли и интересуват ли се от младите таланти?
  • Доколко е важно технологичното образование за бъдещето на ИТ бизнеса?
  • Има ли необходимост от по-широко въвеждане на ИТ образование и в непрофилирани училища и гимназии?
  • Възможно ли е сред време масово деца да бъдат наемани на стажове в големи компании през летните ваканции и могат ли ученици в 8-ми, 9-ти, 10-ти клас да имат подсигурена работа след завършване?

На тези и още въпроси ще отговорим с нашите гости на 11.02.2021 г. от 15:00 ч. В рубриката “На Живо” с тема “Младите таланти в програмирането”. Бъдете с нас и задавайте своите въпроси!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author