24 април, 2024

В края на миналата година стана ясно, че NVIDIA ще придобие ARM за 40 милиарда долара и спекулациите около осъществяването на сделката започнаха още оттогава. Ето че сега регулаторът по конкуренцията на Великобритания стартира разследване на придобиването, след като Органът за конкуренция и пазари (Competition and Markets Authority) поиска от заинтересованите трети страни да представят становища относно сделката, преди самото разследване да започне по-късно през годината.

От CMA ще оценят как сделката ще повлияе на цените и качеството на продуктите, като регулаторът има цялата сила да блокира плановете за придобиване, ако установи, че се нарушават антитръстовите закони на Обединеното кралство.

Индустрията за чипове струва милиарди и е от решаващо значение за много от продуктите, които използваме най-много в ежедневието си“, заяви изпълнителният директор на CMA Андреа Кочели в изявление. „Ще работим в тясно сътрудничество с други органи по конкуренция по света, за да разгледаме внимателно въздействието на сделката и да гарантираме, че в крайна сметка това няма да доведе до това потребителите да са изправени пред по-скъпи или по-нискокачествени продукти.

Точно това е и основният фокус на CMA – да разбере намеренията на ARM след придобиването. Дали компанията ще се оттегли, дали ще повиши цените си и ще намали качеството на услугите си за лицензиране на IP пред конкурентите на NVIDIA.

ARM бе самостоятелна публична компания, преди да бъде придобита от японската Softbank за 32 млрд. долара през 2016 г. През септември 2020 г. NVIDIA обяви поглъщането на фирмата, като по това време изпълнителният директор на ARM заяви, че ще са необходими до 18 месеца, докато сделката бъде одобрена от регулаторните органи по целия свят.

ARM проектира и лицензира (но не произвежда) чипове главно за мобилни устройства като смартфони и таблети. Те се използват от Apple за своите смартфони A14 и M1 Mac процесори, заедно с Qualcomm, Samsung и много други производители.

През октомври 2020 г. съоснователят на ARM Херман Хаузер заяви, че поглъщането има потенциала да сложи край на неутралната позиция на ARM в технологичната индустрия. „NVIDIA има възможност да стане квазимонополен доставчик на микропроцесори в света“, сподели той пред Guardian. „Тази сделка ще даде на NVIDIA доминираща позиция във всички процесорни сегменти и ще създаде нов американски технологичен монопол.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author