27 април, 2024

В своя блог, Microsoft споделиха информацията, че кибератаки от Северна Корея и Русия, са насочени към компании, извършващи изследвания за ваксини и лечения на COVID-19. Според тях атаките са насочени към седем водещи фармацевтични компании в САЩ, Канада, Франция, Индия и Южна Корея.

Сред целите най-често попадат производителите на ваксини, които са в етап на клинични изпитвания“, споделя Том Бърт, корпоративен вицепрезидент на Microsoft по сигурността и доверието на клиентите. Microsoft не посочва имената на компаниите и не предоставя подробности за това коя информация може да е била открадната или компрометирана, но заяви, че е уведомила организациите и е предложила помощ, в случай на успешно проведена атака.

Все пак, според Microsoft, по-голямата част от атаките са били блокирани от защитите в компаниите.

Хакерите са използвали различни методи за извършване на атаките, включително сериозни опити за открадване на идентификационни данни за логване, както и фишинг атаки, при които хакерите са се представяли като вербуващи, търсещи кандидати за работа и като представители на Световната Здравна Организация.

Кибератаките се използват за нарушаване на здравните организации, борещи се с пандемията“, пише Бърт. „Смятаме, че тези атаки са безсъвестни и трябва да бъдат осъдени от цялото цивилизовано общество.“

Новите случаи на коронавирус се увеличават в САЩ и други части на света, но има някои обещаващи признаци в разработването на ваксина. Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксината им е 90 процента ефективна за предотвратяване на симптоматичен COVID-19 в клинични проучвания. Тези предварителни данни все още не са изследвани от независими изследователи, но експертите нарекоха новината „изключително обнадеждаваща“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author