26 април, 2024

Представяме ви отбор 789, класирал се на второ място в тазгодишното издание на Hack TUES! Техният интересен и иновативен проект “Пейо” – преработено радио на 60 години, така че да използва новите технологии, успя да впечатли журито и да класира сред първенците на състезанието.

Как премина вашето участие на Hack TUES?

Стефан Антонов, 12 Г: Когато се събрахме в първия ден, тогава по-голямата част от отбора за първи път видя радиото на което ще работим. Въпреки това, имахме готова идея какво ще правим и веднага се захванахме със задачите.

Илиана Генова, 12 Б: Хубавото бе, че всеки от нас знаеше точно какво прави и поради тази причина ни бе много забавно по-скоро, вместо напрегнато, както е обикновено по хакатони. Не чувствахме, че времето ни притиска и сме доволни от това, което направихме.

А какво представлява проектът “Пейо”?

Стефан Антонов: Това е преработено 60 годишно българско радио, което работи с Raspberry Pi и може да пуска онлайн радио, локална музика и Spotify. Може да се управлява или през хардуерните бутони на самото радио, или през уеб приложение.

Венелин Атанасов, 12 Г: На този етап функционалностите, които постигнахме за три дни, са това. Но в бъдеще смятаме да добавим интеграция с Google асистент – всичко това да става с гласови команди, както и да възстановим оригиналния усилвател на радиото, тъй като все пак е на 60 г.

Сложна ли е разработката на такъв проект?

Венелин Атанасов: Основните предизвикателства бяха свързани с хардуера – с това да накараме оригиналните бутони на радиото да работят. Търсехме върху платката къде правят контакт, което бе най-сложната част.

Боряна Стефанова, 10 А: Накрая имахме малко критична ситуация с времето и не бяхме сигурни дали ще успеем да завършим проекта, но се радваме, че все пак успяхме.

Илиана Генова: Тъй като разработвахме софтуера и хардуера отделно, то накрая трябваше да ги свържем и там бе малко по-напрегнатия момент. Всичко останало бе много забавно.

Получихте ли помощ от менторите? И откъде всъщност, ви хрумна идеята за Пейо?

Стефан Антонов: Реално не сме получавали помощ от тях. Не ни бе необходима и успяхме да се оправим сами.

Венелин Атанасов: Колкото до идеята, тя бе предложена от мен, тъй като имах радиото, но не работеше и само заемаше място. В даден момент реших, че трябва да стане нещо от него и се спряхме на идеята основно, защото имахме абсолютно всички части. Предвид затруднената ситуация, именно поръчването на части и чакането са малко несигурни и можеше да стане сложно. Всъщност, това, че вече разполагахме с тях, доста улесни идеята.

Смятате ли да продължите работа по проекта и какво е бъдещето му?

Стефан Антонов: Ние вече продължаваме и дори сме добавили доста нови неща.

Венелин Атанасов: Обмисляме различни варианти за бъдещето на радиото. Най-напред искаме да го превърнем в един софтуерен продукт, който хората да могат да използват, за да възстановят радиата си много лесно. Другото нещо, за което имаме планове, е хардуерен модул, който всеки да може да инсталира в радиото си.

Кои други проекти ви направиха впечатление от хакатона?

Стефан Антонов: Категорично бихме казали отборът, който всъщност спечели – FAnton. Ние ги познаваме лично и определено са свършили чудесна работа. Техният проект за drop delivery system, използва много различни технологии.

Илиана Генова: Още повече, че всички технологии, които бяха използвали бяха много нови и сложни и от тази гледна точка е впечатляващо, че са успели да ги приложат в рамките на три дни.

Боряна Стефанова: Те ни впечатлиха най-много и всички им стискахме палци.

Как се отрази работата тази година, вследствие на това, че всички са онлайн, не са в една зала? Имаше ли забавяне на работата?

Стефан Антонов: Определено е по-различно от други години, но от гледна точка на работата, мисля, че можехме да се фокусираме много повече. Не се разсейвахме с други проекти и странични неща и бяхме изцяло насочени по дейностите около собствения ни проект.

Илиана Генова: Много е приятно, когато всички сме в една сграда, тъй като можеш да обикаляш и да наблюдаваш как всички твои познати и приятели разработват проекти. Това си има своя плюс. Но пък, когато само ние се събрахме, липсваше целият шум, цялото разсейване и работихме доста по-продуктивно. Можем да кажем, че ни хареса.

Боряна Стефанова: Все пак, като цяло предпочитаме старата форма, присъствената.

Доколкото разговарях с един от менторите, той спомена, че присъствената форма е една очарователна лудница…

Венелин Атанасов: Абсолютно е така. В онлайн формата атмосферата не е същата.

Смятате ли да се включите в следващото издание? Поне тези, които не сте 12 клас.

Боряна Стефанова: Определено смятам да се включа, както в 11-ти, така и в 12-ти клас. Ако не като участник, то поне в организацията.

Стефан Антонов: Всъщност, този Hack TUES бе предвиден за миналата учебна година, но поради ситуацията не се проведе. Така че, през март 2021 г. ще има нов Hack TUES, в който дори и тези, които сме 12 клас, ще можем да участваме.

А имате ли планове за след 12 клас? Ще учите още, ще работите?

Венелин Атанасов: Аз лично смятам да запиша в университет – Техническия или Софийския, но и задължително смятам да работя.

Стефан Антонов: Мисля, че това важи за всички ни.

Много хора смятат, че ако си участвал в Hack TUES и си сред победителите, то фирмите забелязват таланта и ако отидеш на интервю, доста лесно могат да те вземат на работа. А и самото училище дава силна техническа култура.

Венелин Атанасов: Така е. А и освен наградата за второ място, ние получихме и награда от TelebidPro, както и една от организацията, за най-добра презентация. Фирмите активно участват като спонсори и помагат за организирането на събитието, но освен това и гледат с интерес това, което се случва.

А трудно ли се подготвя презентацията?

Илиана Генова: Не е толкова лесно, защото имаш само 10 минути да се вместиш – времето е малко.

Боряна Стефанова: Но все пак успяхме да се вместим съвсем успешно.

Сред победителите сте, така че явно всичко е било успешно.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author