19 април, 2024

Определено това може да се счита за деликатен въпрос и определено не е широко разпространена практика, но е редно да разберем допустимо ли е подчинен да получава по-голямо възнаграждение от прекия си ръководител? Прочетете отговорите на HR специалистите, дадени на базата на техния опит в ИТ сектора.

Може ли подчинен да печели повече от своя ръководител? Това е въпрос, който аудиторията зададе на участниците в проведената от DevStyleR онлайн дискусия “HR Зона: (НЕ)удобните въпроси”.

Анита Станоева, HR Manager в Software AG определи, че по принцип тези случаи не са нормални и се съгласи, че това е деликатен въпрос, примерите за който е редно да бъдат разглеждани като отделни случаи, а не като общоприета практика.

Има изключения, в които това е възможно да се случи. Но трябва да сме сигурни, че мениджърът е доколкова израснал в самосъзнанието си, че би могъл да приеме такъв сценарий. В противен случай не би се получило много органично. Внимателно трябва да се подхожда в такава ситуация и ние сме имали подобен случай. В един от нашите екипи трябваше да намерим човек с много редки умения. Да кажем, че има още двама, трима такива на целия пазар. Разбира се, че за да привлечеш този специалист, ти трябва да му дадеш много пари. В такъв случай е естествено да има сериозна разлика между заплатата на новодошлия и тази на мениджъра. Но пак казвам, трябва да познаваш отлично мениджъра, да си сигурен, че той няма да има проблем с това. В противен случай би напуснал още на следващия ден. Темата е много чувствителна,” сподели Анита Станоева.

С коментар се включи и Ивелина Абаджиева, основател на DevStyleR, споделяйки, че има ситуации, в които в даден екип се налага спешно да влезе специалист, който да спаси проекта.

“В тези случаи е напълно нормално този човек да е с много висока заплата, защото неговото присъствие се налага – той спасява ситуацията. Дали ще остане след това и при какви условия, вече е друг въпрос. Важното е, че той се появява, спасява компанията и облекчава живота на мениджъра, който може и да взима малко по-малко пари, но пък и живота му е по-лесен, сподели Ивелина Абаджиева.

Зорница Янкова, Chief HR Officer в ScaleFocus, се съгласи, че подобни случаи наистина трябва да се разглеждат като изключения.

“Не може да се говори за практика. По-скоро е специфичен случай, който може да е с натрупване с годините. Например, ако имаш много senior служител, който е достигнал тавана и следващата стъпка е мениджърска позиция, но той не я желае, то тогава е напълно логично, че може да му се увеличат парите. Но трябва да има историческо натрупване. В ИТ сектора е по-малко вероятно нещо подобно да се случи, но в сектора на производство, например, е напълно възможно. Има и друго – може даден служител да е натрупал по-висока заплата с годините и следователно ако дойде нов мениджър, да стартира с по-ниско възнаграждение. Все пак, той ще има по-малко опит в компанията, което пък не го прави задължително лош мениджър. Просто има нужда от време в дадената организация,” сподели Зорница Янкова.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author