25 април, 2024

От Intel обявиха плановете си за единадесетото поколение на техния основен чип за лаптопи, чрез който се очаква да възстановят своето пазарното място и да посрещнат борбата с новите машини на Apple. Името е “Tiger Lake”, а за създаването е използвана нова техника на производство и други настройки, които гo правят по-мощен в различни задачи, като например използване на AI за намаляване на фонов шум при видео разговори, а също и по-мощен в графично отношение.

Още от сега новите чипове Apple, ARM, са гласени като хит на пазара, поради което голям профилиран производител с традиции като Intel, няма как да отстъпи. От компанията заявиха, че работят с производители като Dell Technologies и Samsung Electronics, и около 50 машини ще бъдат на разположение с новия чип за предстоящото около Коледа голямо ваканционно пазаруване.

За почитателите на Intel, а и за самата компания, това е голяма новина, идваща след дълго чакане. Наложи се компанията неведнъж да отлага представянето на Tiger Lake, което доведе до смъкване на пазарния дял за сметка на някои конкуренти, сред които и вечният съперник AMD. Но ситуацията за Intel генерално е по-сложна, тъй като при тях всичко свързано с проектиране и производство е вътрешно дело. За разлика, Advanced Micro Devices използват външни производители, като Taiwan Semiconductor Manufacturing.

В презентацията си с обявяването на новия чип, Intel демонстрираха някои от качествата и предимствата на Tiger Lake, като специално бе наблегнато на графичните способности и станаха ясни някои предимства пред продуктите Nvidia Corp и AMD, като например по-добрият frame-rate на Tiger Lake.

Но освен новият Tiger Lake, Intel обяви и новата инициатива, свързана с бранда Project Athena, наричаща се Intel Evo. Тя ще бъде изцяло насочена към подобряването на потребителската работа с машините и повишаване на тяхното качество в отношение на някои постоянни проблеми и оплаквания, като например – живота на батерията.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author