26 април, 2024

Поне 1.5 млрд. лева ще са необходими, за да има България функционално електронно правителство. Това става ясно от документ със заглавие “Приоритет № 10 “Институционална рамка” на Националната програма за развитие България 2030”, публикуван в Портала за обществени консултации на Министерски съвет.

Очаква се тези 1.5 млрд. лева да бъдат похарчени за цифровизирането на администрацията и свързването на отделни системи, нови електронни услуги за гражданите и бизнес, мрежова и киберсигурност, борба с корупцията и др.

По предварителни данни до момента в проекти, свързани с изграждане на електронно правителство са вложени около 2 млрд. лева. Сумата е изразходвана за периода от 2002 до 2016 г., което средно може да се определи като около 150 млн. лева годишно – общо национално и европейско финансиране. Данни за това са налични на страницата на Българска стопанска камара в рубриката “Стига вече”. В нея за сравнение се отбелязва, че за електронното правителство на сочената за пример Естония са похарчени около 25 млн. евро. От тази сума 70% са вложени в хардуер. Известно е също, че в проекта са използван безплатен софтуер с отворен код.

Все пак, хубавото, че който има желание може да даде своето мнение относно електронното правителство и Националната програма за развитие България 2030.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,