25 април, 2024

ИТ консултантът и запален хакер Тили Котман публикува над 20 GB строго конфиденциална информация, изтекла от Intel. Живеещият в Швейцария експерт пусна уникалната си находка, която съдържа технически материали, код, схеми и документи, свързани с различни процесори и чипсети.

Първият транш от класифицирана информация е разпространен чрез публикуване на линк в Telegram към споделен файл в MEGA – платформа, която предоставя безплатно до 50 GB пространство. Dump-ът данни на Intel е бил обект на NDA (Non-Disclosure Agreement) и определено не е бил предназначен да бъде споделян извън определени кръгове в компанията.

“Те ми бяха предоставени от анонимен източник, който се е сдобил с тях по-рано тази година, повече детайли ще бъдат публикувани скоро”, споделя Котман в Twitter. Написаното от него навежда на мисълта, че някой е пробил системите на Intel и е успял да източи данните. Котмън не спира до тук, той обещава разкриването на още секретни документи на технологичния гигант.

https://twitter.com/deletescape/status/1291405690301550592?ref_src=twsrc%5Etfw

Според някои американски медии, говорителят на Intel е обяснил, че най-вероятно става дума за информация, изтекла от “Resource and Design” центъра на компанията. Той представлява частна библиотека от ресурси за производители на компютърна техника и други, които искат да използват чиповете на Intel. Достъпът до този център е бил ограничен, а съдържанието на информацията там – ограничено до фирми, които имат намерение да създават фърмуеър или да проектират дънни платки, които да бъдат съвместими с микропроцесорите на Chipzilla.

В последващ пост в Twitter Тили Котман обещава следващата част изтеклата информация да бъде “още по-сочна”.

https://twitter.com/deletescape/status/1291418128837234688?ref_src=twsrc%5Etfw

Целта на Котман е да разкрие как в процесорите на Intel има “backdoors”, които са използвани от някои служби. Интересно, но факт е, че точно този туит беше … изтрит.

Тагове: , , , , , , , , , ,