20 април, 2024

Вече установихме, че поверителността на личните данни е право на всеки един човек. Личните данни определят и личния ни живот, следователно ние трябва да ги опазваме доколко сме способни, защото те са от значение и за нашата сигурност. Но знаем ли кой точно ги събира и с какви цели, след като повечето хора без замисъл се съгласяват на всички условия на ползване? Това ще опитаме да разберем от коментарите на гостите на онлайн дискусията на DevStyleRPrivacy Matters – Поверителност, лични данни и методи на защита по време на пандемия”.

Явор Стойчев, управляващ партньор на адвокатско дружество “Стойчев и Стойчева”, сподели, че за юристите има два свята. Този на правото, в който всичко е идеално и този на действителността, в който нещата стоят по различен начин.

На практика винаги се знае кой обработва нашите лични данни и това е една от целите на Общия регламент за защита на данните. Принципът, който е застъпен там е OPT IN – субектите на лични данни ги предоставя потребителят и те се обработват след негово съгласие. В Калифорния например, принципът е OPT OUT – там данните се обработват, докато потребителят не каже “не”,” сподели Стойчев и отбеляза, че на базата на българското и европейското законодателство е редно, винаги да се знае кой обработва нашите лични данни.

Стефан Генчев пък, Cyber security & cryptography enthusiast, даде за пример и Facebook. Той каза, че всички са наясно, че предоставят личните си данни там, но въпросът по-скоро е кой ги получава?

Cambridge Analytica е най-добрият пример за това как наши данни, предоставени само на Facebook, се озовават в чужди ръце. Поради тази причина аз съм огромен фен на GDPR, поради това, че се опитва да въведе повече прозрачност в тази сфера. Не просто кой получава данните, но и кой ги обработва,” сподели Генчев.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author