26 април, 2024

Mandrel компилира Java приложения директно към native машинен код за по-бързо стартиране с по-ниска памет. Въз основа на GraalVM на Oracle, Mandrel предлага допълнителна поддръжка от общности с малки разлики. Марк Литъл, старшият директор на RedHat обяснява, че Mandrel може най-добре да се опише като дистрибуция на обикновен OpenJDK със специално опаковано изображение на GraalVM. Основният двигател зад въвеждането на Mandrel от RedHat е да управлява скоростта и ефективността на фрейуърка Quarkus със своята “свръхзвукова субатомна Java”. Quarkus е фреймуърк, предлагащ както локално развитие с бързо презареждане, така и дистрибуция на контейнери или без сървър до облачни доставчици. От първото си въвеждане през 2019 г. Quarkus подчертава възможността за изграждане на собствени изпълними файлове, които стартират по-бързо и намаляват облачните оперативни разходи и ресурси.

GitHub хранилището на Mandrel представлява разклонение на GraalVM, но все още не предлага двоично разпространение. Вместо това потребителите сами компилират JDK, като следват предоставените инструкции.

По отношение на показателите за производителност, GraalVM може да се похвали с 50 пъти по-бързо време за стартиране и 5 пъти по-малко използване на паметта. Тестовете бяха завършени с помощта на предишна версия на Quarkus спрямо режима на HotSpot на Java. Въпреки че това подобрение изисква допълнително предварително време за компилиране, то слотове за използване заедно с native Lambda и Azure функции на Quarkus.

Разработчиците могат да използват Mandrel сега със собствен билд или могат да използват GraalVM Community или всяка дистрибуция JDK 11+.

Тагове: , , , , , , , , , ,